A sportos és környezetvédő budapestiek szemétszedő kocogással (plogging) köthették össze a mozgást a belváros megtisztításával szeptember 14-én, szombaton délután. A hétvégi ploggingot a Magyar Telekom a JÖN Alapítvány szakértőivel és az adidas Runners Budapest csapatával együtt szervezte. Szabó Noémi tudósítása.

Plogging: a „rendes” emberek legújabb hobbija. Azért válhatott divattá és népszerűsége azért terjedhet ilyen gyorsan, mert a „nem rendes”, vagyis a szemetet eldobáló emberek miatt a városok utcái gyakran úsznak a szemétben és ezt sokan már nem tudják elviselni, nem hajlandók tovább nézni, így kitalálták ezt a mozgásnak sem utolsó szemétszedési technikát.

Az „új divat” Svédországból indult 2016-ban, majd miután ott elterjedt, hamar híre ment a világ különböző pontjain, így Magyarországon is. Nálunk a TeSzedd! mozgalom 2010 óta keresi és fogja össze azokat az önkénteseket, akik szervezett keretek között szeretnének szemetet szedni – eddig ez hasonlított legjobban a szemétszedő kocogáshoz, de mára már a plogging is hasonló népszerűségnek örvend hazánkban.

Te is szervezhetsz ploggingot!

Egy sikeres szemétszedő akció igényel néhány előkészületet, de bárki, akiben erős az elhatározás és a cselekvési vágy, meg tudja szervezni. Ahhoz, hogy mindezt te is megvalósíthasd, a szombati plogging szervezésével kapcsolatos információk, tapasztalatok a segítségedre lehetnek. A szervezők nemcsak a lebonyolításról, hanem az esemény előzményeiről, illetve a céljaikról is meséltek. A rendezvényről és az ott szerzett élményekről pedig néhány résztvevő mesélt.

Kik és hogyan szervezték meg a szombati ploggingot?

A Magyar Telekom a 12. Fenntarthatósági Nap keretein belül bonyolította le a szombaton megrendezett szemétszedő kocogást. De a tervezést és a megvalósítást nem egyedül végezte: a JÖN (Jövő Öko-Nemzedéke) Alapítvány és az adidas Runners Budapest (AR Budapest) csapat is segítségére volt.

Forrás: Magyar Telekom

A plogging szervezésével a Magyar Telekom célja, hogy ilyen formában is felhívja a figyelmet környezetünk védelmére. Ezzel az akciójukkal egyfajta szemléletváltozást szeretnének előidézni a lakosság körében azáltal, hogy a belváros adott pontjai megtisztulnak a műanyag hulladéktól és az egyéb szeméttől. A szemétszedő kocogás ötvözi a vállalat számára kiemelt jelentőségű két területet: a fenntarthatósági szempontokat, valamint a sport, a futás fontosságát.

„A sport szeretete, a futáshoz fűződő viszonyunk nem új keletű, több mint 20 éve támogatjuk az egyik legnépszerűbb futóeseményt, a Telekom Vivicittát. Büszkék vagyunk rá, hogy az esemény kapcsán idén pozitív példákkal inspiráltunk, olyan beállítottságú embereket mutattunk be, akik nem keresnek kifogásokat, napról napra legyőzik önmagukat, dacolnak a körülményekkel, és ezáltal cselekvésre váltják az akaratot. Azt gondolom, hogy ez a ploggingon résztvevő futókra egyaránt igaz.” – mondta el Németh Flóra, a vállalat senior PR menedzsere, a vállalat korábbi hasonló rendezvényeire vonatkozó kérdésemre.

A főszervező Telekom hiteles szakmai partnereket akart bevonni a szemétszedő akció koordinálásába. A JÖN Alapítvánnyal évek óta együttműködnek és a hello holnap! applikáció pontgyűjtő kihívásaival támogatják is a szervezetet. Az adidas műanyagmentes kezdeményezése összecseng a Telekom fenntarthatósági céljaival, így az AR Budapest edzői vezették a futást.

A JÖN Alapítvány

A JÖN Alapítvány 2017-ben jött létre nem kisebb céllal, mint hogy aktivizálja az embereket és lehetőséget biztosítson a tenni akarók számára, mindezt egy tiszta, egészségesebb környezet érdekében. Az alapítvány tevékenység körébe tartozik a hulladekvadasz.hu, a cigicsikkszedő kampány és a Háztartásom hulladék nélkül blog is.

Mi az az öt lépés, ami elengedhetetlen egy sikeres szemétszedő akció megszervezéséhez? Megfelelő időpont kiválasztása, könnyen megközelíthető helyszín keresése, egyeztetés az illetékes szervekkel, illetve a terület tulajdonosával, az esemény meghirdetése optimális időben és helyen, végül az összegyűjtött szemét elszállításának megszervezése – írja az egyik szakértőjük, Szebenyi Péter (környezetmérnök, a JÖN Alapítvány alapító tagja és kuratóriumi elnöke) a szemetszedes.hu-n. Azt, hogy ezen pontok követésével és betartásával tényleg kiváló közösségi ploggingot lehet szervezni, mi sem bizonyítja jobban, mint az alapítvány által megrendezett rengeteg hasonló esemény sikere.

A JÖN 2018-ban, szintén a Fenntarthatósági napon, már szervezett ploggingot a főváros közepén. Sikeres és látványos volt a rendezvény: 15-20 önkéntes több zsáknyi hulladékot szedett össze, amit aztán a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. szállított el. Ezen tapasztalatok alapján jelölték ki az idei útvonalat is.

A szeptember 14-i esemény főszervezőjének szakmai hátteret biztosító JÖN többek között a balesetvédelmi eligazítást tartotta meg a résztvevők számára. Ezen felül ők szolgáltatták a résztvevők számára az újrahasználható kesztyűt és lebomló szemeteszsákot – tájékoztatott Péter.

Az adidas Runners Budapest

Az esemény sikeréhez hozzájáruló másik szervezet az adidas Runners. Ez egy nemzetközi futóközösség, mely világszinten működik, Magyarországra 2017-ben jutott el. A világ több országának nagyvárosában létezik bázisuk, nálunk is, Budapesten. Céljuk nemcsak a futás népszerűsítése és elősegítése, hanem egy összetartó csapat megalkotása, melynek tagjai szeretnek sportolni, fejlődésre vágynak és emellett barátságokat építenek ki. Mindezt: a különböző edzéseket és azok helyszínét, a szabadtéri futások megszervezését, az összetartozás jelképének számító egyenpólót, ingyen elérheti bárki a WestEnd-el szemben, a Váci út 10-12. szám alatt.

A szervezet már többször spékelte meg egy-egy átlagos, hétköznapi futóedzését azzal, hogy közben szemetet gyűjtöttek. Az adidas cég is sokat tesz az újabb hulladék keletkezése ellen és a műanyag hulladék újrahasznosítása érdekében. Ezért lettek ők is szervezői a szombati ploggingnak.

Ennek a csapatnak az egyik kapitánya, Radványi Alexandra és két edzője, Nagy-Mélykúti Fanni és Kiss Áron tartotta a plogging előtti bemelegítést, illetve a végén a nyújtást.

Mindennek az eredménye – a szombati rendezvény élménybeszámolója

Forrás: Magyar Telekom

A rendezvény sikerességéről Sziget Ágnes, a Telekom HR szakértője így nyilatkozott: „Nagyon gördülékeny volt minden. Ez főként annak volt köszönhető, hogy a Telekom tényleg hozzáértő szervezeteket kért fel partnernek a plogging megvalósításához: a JÖN Alapítvány minden fontos részletre felhívta a figyelmünket előzetesen: tudtuk, mire számíthatunk futás közben, mire kell vigyáznunk, az adidas Runners Budapest pedig teljes sportszakmai támogatást biztosított: bemelegítéssel és nyújtással segítették a sérülésmentes futást és az útvonalon végig együtt tartották a csapatot. Végig azt éreztem, hogy egy profi eseményen vagyok.”

Forrás: Magyar Telekom

A Telekom elégedett az elért eredménnyel: „Több mint 30 zsák szemetet gyűjtöttünk, ami alig másfél óra alatt szerintem nagyszerű eredmény. De ami talán ennél is fontosabb számomra és a Telekom számára is, az a plogging szemléletformáló ereje. A belvárosban futva rengeteg ember látta, ahogy gyűjtjük a szemetet, sokan rácsodálkoztak, felfigyeltek arra, hogy mit csinálunk, anyukák magyarázták el a gyermeküknek, hogy mi történik éppen. Bízom benne, hogy az ő érdeklődésüket is sikerült felkelteni a sport, illetve az egészségtudatosság és a fenntartható szempontok iránt.”

Forrás: Magyar Telekom

Ágnes elmondta, hogy futás közben elképesztően sok szemetet látott, számára a legmegdöbbentőbb a cigarettacsikkek száma volt, emellett rengeteg PET palackkal, üveggel és szívószállal találkozott. Nagyon jól érezte magát, mint résztvevő. Egyébként is szinte minden héten elmegy valamilyen futóversenyre vagy közösségi futásra, de a plogging még ezeknél is többet nyújtott neki, hiszen nemcsak a saját egészségéért, hanem a környezet védelme érdekében is tett valami hasznosat. Ugyan ez volt az első alkalom, hogy szemétszedő kocogáson vett részt, reméli, hogy a jövőben is lesz lehetősége hasonló eseményen tevékenykedni.

Források: itt, itt és itt.

A kiemelt kép forrása: Magyar Telekom

A cikk eredetileg a ZIP magazin 2019/5. számában jelent meg.

12550cookie-checkTe is szervezhetsz szemétszedő kocogást!