A Druszámtól kaptam karácsonyra ezt a könyvet. Villámsebességgel el is olvastam. Nem azért, mert egy izgalmas sci-fi vagy egy mesés fantasy, hanem azért, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy hová fejlődhetek én és a párommal közösen vezetett háztartásom tudatosság és hulladékcsökkentés szempontjából. Mivel egy magyarok számára kifejezetten hasznos műről van szó, gondoltam, írok nektek egy ajánlót, hogy kedvet kapjatok a változtatáshoz. Ezen felül bárkinek szívesen kölcsönadom a könyvet (aki megígéri, hogy vigyáz rá és visszaadja :)), mert szerintem annál többet ért a kinyomtatása, minél több ember forgatja. Szabó Noémi könyvajánlója.

Jázmin vagyok, 16 éves gödöllői gimnazista. Tegnap óta lázas készülődésben vagyok, ugyanis a barátomnak szülinapja van, ezért átmegyünk ma hozzá néhányan egy kis ünneplésre. Tegnap suli után elkértem anyukámtól a legfinomabb sütijének receptjét. Szétnéztem a konyhában, hogy mely hozzávalók hiányoznak. Listát írtam és összegyűjtöttem a bevásárláshoz szükséges csatos üvegeket és a már ezerszer használt zsákokat és szatyrokat. Biciklivel mentem a termelői piacra, majd a legközelebbi csomagolásmentes boltba, beszereztem az idénygyümölcsöket, a teljes kiőrlésű lisztet, a magvakat, a szabadtartásból származó tojást és az olajat. Ezután szerencsére sikerült nagyon szépre sütnöm a süteményt (ha eltekintünk attól a felétől, ami leégett és a komposztálóba került), amit betettem egy fém ételhordóba. Jelenleg épp anyukám házi készítésű arckrémjével kenem az arcomat, még megmosom a fogamat a házi fogkrémmel és a természetes anyagú fogkefémmel, aztán felkapom az összekészített rágcsálnivalót, amit vinni fogok magammal: magvak és anyukám házi szörpje, minden saját, műanyagmentes csomagolásban. Legalábbis anyukám mindig kihangsúlyozza, hogy műanyagmentes, pedig én már alig látok műanyagcsomagolást, a suliban nagyon kicikizik azokat, akik egyszer használatos műanyag zacsiban hozzák az uzsonnájukat. Az udvarról kifelé menet gyorsan belekukkantok a kukába, kb. fél éve vitték el utoljára a szemetet, de még mindig nincs tele.

Forrás: Merci Skoda Photography

Annak érdekében, hogy gyermekeink így éljék meg mindennapjaikat és teljesen természetesen mozogjanak a hulladékmentes világban, még igen sokat kell tennünk, viszont ahhoz, hogy első lelkesedésünkben ne összevissza kapkodva próbáljuk elérni a minél kevesebb szeméttermelést, hanem koncentráltan, tudatosan és a megfelelő lépésekkel, Tóth Andi megírta a magyaroknak a Dobd ki a szemetest! c. útmutatót. A könyvet azért neveztem útmutatónak, mert egyrészt ő is így hivatkozik rá, másrészt tényleg egy folyamatosan forgatható, mindig új ötleteket, gyakorlati tanácsokat, praktikákat tartalmazó mű.

Andi már a szerzemény legelején kiemeli, hisz abban, hogy minden apró lépés számít. Amikor a szemlélete megváltozott és reformálni kezdte a saját és a családja életmódját, ráébredt, hogy ő egy csepp a tengerben, ezért mindenképp úgy kellett alakítania az életét, hogy az a csepp is számítson. Nyomatékosítja, hogy a hulladékcsökkentés állandó kihívás, viszont annál jobb móka.

Szerintem nagyon fontos és az író is többször megemlíti, hogy minden ember máshogy vezeti a háztartását: mások a vásárlási, a takarítási, a főzési szokásaink, emiatt más ütemben fogunk haladni a hulladékcsökkentésben! Például valakinek teljesen természetes, hogy vegyszermentesen takarít, míg másnál sorakoznak a tisztítószerek a polcon. Vagy az egyik ember mindig is textilszatyorral jár vásárolni, míg a másik halmozza a műanyag szatyrokat. Ebből a két példából is látszik (és még hány hasonlót tudnék mondani!), hogy az egyes emberek különböző változások miatt érik el és jó esetben lépik át a komfortzónájuk határát. Tehát mindenkinek a saját tempójában érdemes haladnia (olyan ez, mint egy fogyókúra) és nem egyből drasztikus, óriási lépéseket tennie.

Forrás: Merci Skoda Photography

Meglepődtem, amikor az első fejezet közepén arra kért a szerző, hogy borítsam ki a szemetesem tartalmát, lehetőleg a szoba közepére. Ennek célja pedig az, hogy lássam, milyen jellegű hulladékból mekkora mennyiséget „gyűjtöttem”. Tényleg megdöbbentő és maradandó látvány! Listáztam egy Excel táblázatban, hogy fajtánként mennyi szemetet termelt egy hét alatt a háztartásom. Nos, én már itt borzasztóan motiválttá váltam.

Nem meglepő módon, a könyv kitér a 21. században tapasztalható fogyasztásnövekedésre és annak hátrányaira is. A nemzetközi 5R-szabály nagyon kreatívan magyarosított változatát is ismerteti.

Ezek után máris következik a könyv legfőbb tartalmi eleme, vagyis a három csoportra (kezdő, haladó, szuperhaladó) osztott tanácsok és tapasztalatok megosztása. Ezekben a fejezetekben Andi nemcsak nagyon hasznos gyakorlati tippeket ad, hanem a saját életéből vett konkrét példákon keresztül szemlélteti a változást. Folyton érdekességek és pénzügyi összefoglalók színesítik az egyébként sem unalmas bekezdéseket.

Én környezetmérnökként elég kritikus szemmel vizsgáltam az útmutatóban leírtakat és minden, számomra kérdéseket felvető dolognak utánanéztem. Viszont kifejezetten tetszik, hogy megmagyarázza, mi a különbség a szemét és a hulladék között (erről mi is írtunk már itt), mindezt a hulladéktörvény vonatkozó részei alapján. Illetve érzékletesen bemutatja az alumínium, az üveg és a műanyag mint alapanyagok előállítási és lebomlási jellemzőit. Rengeteg érdekes filmet és könyvet ajánl.

Nem akarok mindent elárulni, de muszáj kiemelnem, hogy Andi nemcsak azt mondja el, hogyan lehet jól csinálni, hanem a megvalósításban is segít. Hogy ez mit jelent? Az általa kipróbált, neki bevált recepteket (itt tisztálkodási és tisztítószerekre, babaápolásra, stb. kell gondolni) részletesen kifejti nekünk, így nem hagy egyedül azzal a kérdéssel, hogy „Oké, én szívesen használok saját készítésű sampont, de hogyan csináljam meg?”. Sőt, tovább megyek: az üzletek és webshopok listáját is megadja, ahol hozzájuthatunk az alapanyagokhoz. Kell ennél több? Igen, az elhatározásunkon túl a cselekvés megkezdése, majd szokássá fejlesztése (de ugye Andi ennél jobban nem tud minket kézen fogva vezetni a helyes irányba).

Forrás: Merci Skoda Photography

Összefoglalva: ha szeretnéd megóvni a környezetet, szeretnéd, ha a világ tisztább lenne, nem támogatod a túlfogyasztó életmódot, illetve szeretnéd, ha mindössze 6-8 havonta telne meg a kommunális kukád (miközben pénzt is spórolsz), akkor olvasd el a Dobd ki a szemetest! II. bővített kiadását! (Megjelent újrahasznosított papírból készült könyv és e-book formájában is.)

Könyvajánlómat egy, a kötetből származó, mondattal zárom:

„Az »egyre többet, egyre nagyobbat, egyre gyorsabban« nyomása helyett vezessen a »mindig elegendő« megengedő egyszerűsége!” – írja Rémán Izabella a 247. oldalon.

A kiemelt kép forrás: Merci Skoda Photography

14490cookie-checkSzemét helyett a szemetest dobd ki! – könyvajánló