A 21. században a fejlett világban elkerülhetetlen, hogy a fogyasztói társadalom tagjai legyünk, hacsak nem a modern világtól elvonultan élünk egy sátorban az erdő szélén.

Főleg a nagyvárosokra jellemző a túlköltekezés, a fogyasztóiság és a pazarlás. Sajnos a nagyvállalatok sem segítik elő, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, hiszen nekik már nem az a céljuk, hogy élethosszig működő árucikket állítsanak elő, hanem hogy minél több pénzünket költsük el náluk. Tehát elsősorban arra kell törekednünk, hogy ne vegyünk meg olyasmit, amire nincsen szükségünk. De ha mégis be kell vásárolnunk, akkor igyekezzünk a környezetbarátabb és a hazai terméket választani! Ezen termékek megtalálásához és kiválasztásához szeretnék segítséget nyújtani azzal, hogy ismertetem a különböző ökocímkék jelentéstartalmát. Szabó Noémi írása.

Ez egy nagyon fontos címke és semmiképp sem szabad összemosni a hazai termék vagy a hazai feldolgozású termék megjelöléssel. Magyar termék feliratot csak az az árucikk kaphat, ami 100%-ban magyar alapanyagból és Magyarországon készült és hazai forgalomba hozatal előtt más országban nem került forgalomba.

Ehhez képest a hazai termék olyan feldolgozott élelmiszer, ahol a felhasznált feldolgozatlan összetevő több mint 50%-a magyar termék és az előállítás valamennyi lépése Magyarországon történt.
Ez pedig azt jelenti, hogy a feldolgozott élelmiszer előállításához felhasznált összetevők kevesebb, mint 50%-a hazai eredetű, de az előállítás minden lépése Magyarországon történt.
A készítmény környezetbarát vagy környezetkímélő jellegét tanúsítja. A nemzeti minősítő rendszer az EU ökocímke mintájára jött létre. A rendszernek két célja van: a vállalatok ösztönzése tisztább technológiák alkalmazására és környezetbarát termékek fejlesztésére, illetve az ezek iránti kereslet elősegítése.
Használatának célja ugyanaz, mint az előzőnek. Ez a jel valamennyi textíliára, anyagra, fonalra és szálra alkalmazható, ha megfelelnek az EU által támasztott követelményeknek és felhasználásuk a környezeti behatásokat a minimális szinten tartja.
A méltányos kereskedelem címke bizonyítja, hogy az adott termék méltányos árakon, tisztességes munkakörülmények között lett előállítva. Ha ilyen jellel ellátott árucikket vásárolunk, azzal a fejlődő országok termelőinek segítünk a szegénység és egyenlőtlenségek leküzdésében.
Ha egy bio portéka teljesen megfelel az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének és még uniós tagállamból is származik, akkor megkaphatja ezt a jelet.
Azon a produktumon szerepelhet, mely megfelel a védjegy szabályzata által előírt minőségbiztosítási szabályoknak és Magyarországon nevelt és feldolgozott baromfiból készült.
Ez egy európai regionális tanúsító védjegy. Elismeri a fogyasztói alapjogoknak, fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő magas minőségű termékeket, szolgáltatásokat és előállítóikat.
Ezzel a védjeggyel támogatják azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek a magyar hagyományokat tisztelő, egyedi és kiváló termékeket állítanak elő. Célja, hogy ne csak az elit hungarikumok, hanem a többi kiváló magyar termék is nemzetközileg ismertté váljon.

A védjegy célja az élelmiszer-előállítók védelme, az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlesztése, az élelmiszergyártók ösztönzése a minőségfejlesztésre.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal energiafelhasználási kritériumainak megfelelő termékre utal.

Fel kell tüntetni elemeken és akkumulátorokon, valamint elektronikai berendezéseken. Amennyiben a kuka alatt fekete hasáb is látható, az azt jelzi, hogy a termék visszagyűjtésének és ártalmatlanításának költségeit a gyártónak kell fizetnie. Amennyiben a fekete hasáb nem szerepel, úgy a termék visszagyűjtéséért csak csere esetén felelős a gyártó.

Arra utal, hogy az adott csomagolásra befizették a megfelelő díjat a nemzeti csomagoláshasznosító szervezetnek, ez azért szükséges, hogy az elvégezze a termékek csomagolásának visszagyűjtését, hasznosítását, illetve ártalmatlanítását.
Ez a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsának jelölése. Célja, hogy a faanyag eredetét igazolja, s ezzel elősegítse a globális szintű fellépést a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért. A minősítés során figyelembe veszik, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés folyamán érvényesül-e a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartása, valamint biztosított-e az érintett területeken a helyi dolgozók és a lakosság jogainak, és érdekeinek érvényesülése is.
2013 márciusától az Európai Unióban tilos forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat.

Forrás: itt.

A kiemelt kép forrása: pxhere.com

 

1430cookie-checkMutasd a címkéd, megmondom, mi vagy!