Azaz gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Hogy miért? Máris kiderül, mint ahogy az is, hogyan csináljuk, mi hova kerül és mi lesz belőle, továbbá összehasonlítjuk a vidéki és a fővárosi szelektív hulladékgyűjtési rendszert. Bár nagyon remélem, hogy ezeket már mindenki tudja és alkalmazza. Mivel már ennyire elcsépelt és számomra unalomig ismételt témáról van szó, nehéz is volt megírnom. :) De talán lesznek, akik találnak benne újdonságot. Szabó Noémi írása.

Szemét vagy hulladék?

Szemét minden olyan haszontalanná vált dolog, amit tulajdonosa nem tud vagy nem akar tovább használni. Ilyenkor ez az anyag hulladéklerakóba vagy –égetőbe kerül. Ezzel szemben a hulladék értékes anyag, valamilyen módon még felhasználható.

2016-ban az EU-ban egy fő 482 kg, kommunális hulladékot termelt, melynek 47%-a lett újrahasznosítva vagy komposztálva és 25%-a hulladéklerakóba került. Ugyanebben az évben egy fő Magyarországon 379 kg-ot termelt, melyből csak 35%-nyi lett újrahasznosítva vagy komposztálva, viszont 51%-nyi lerakóba került.

Hulladékpiramis

A hulladékkezelési módok prioritását ábrázolja aszerint, hogy az egyes megoldások milyen hatással vannak a környezetre. Fentről lefelé a legkevésbé károstól a leginkább környezetszennyezőbbig. Így néz ki az Európai Unió által elfogadott 5 lépcsős hulladékhierarchia:

„2005 és 2016 között 7%-kal csökkent az egy főre eső hulladéktermelés Európában, ugyanakkor a tagországokban egymástól különböző trendek figyelhetők meg. A legtöbb hulladék Dániában, Máltán, Cipruson és Németországban keletkezett, míg a legkevesebb Romániában, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. Magyarország a hatodik legkevesebb hulladékot termelő uniós ország.”

A szelektív hulladékgyűjtés a hasznosítás lépcsőfokhoz sorolható. Tehát azzal, hogy különválogatjuk a még másodlagos nyersanyagként kezelhető hulladékot, nem hagyjuk, hogy a kommunálissal együtt a megszokott úton végül szeméttelepre vagy –égetőbe kerüljön! A háztartásunkban a legtöbb anyagot – rossz esetben! – csak egyszer használunk fel (például a szörpös PET palackot, karácsonyi csomagolópapírt vagy a műanyag szívószálat), miközben ezek még hasznosítható dolgok. Az újrahasznosításhoz pedig a szelektáláson keresztül vezet az út: frakciónként gyűjtve könnyebb, gyorsabb és költséghatékonyabb a feldolgozásuk.

A hulladékudvartól a házhoz menő rendszerig

Az országban kötelező szelektív gyűjtést kormányrendelet írja elő, ha ezt szeretnétek böngészni, itt megtehetitek.

A hulladékudvar egy elkerített telephely lakossági hulladék fogadására. Itt nemcsak papírt, fémet, műanyagot és üveget vesznek át, hanem:

 • elektronikai hulladékot,
 • fénycsöveket,
 • szárazelemet, akkumulátort,
 • használt sütőolajat, fáradt olajat és ezek göngyölegét.
Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

A gyűjtősziget a lakosság számára, a településeken bizonyos távolságon belül kihelyezett szelektív gyűjtésre alkalmas hely.

Házhoz menő rendszer esetén az ingatlanhoz tartoznak a kukák, így kényelmesen elérhető a lakók számára. Az elszállítást pedig a települési hulladékgazdálkodási vállalat végzi.

Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

Így válogass:

Alapvetően az ország egész területén igaz az, hogy a műanyagot és papírt kimosva, összehajtva-lapítva kell gyűjteni. Régiónként változhat, hogy a műanyagot és a fémet egy kukába vagy külön-külön szelektáljuk.

  Szelektíven gyűjthető Nem gyűjthető
Műanyag
PET palack
elöblített tejfölös és joghurtos pohár
műanyag zacskó, fólia, szatyor
PP és HDPE jelzésű kozmetikai szeres flakonok
italos karton (vidéken)
vegyszeres, zsíros flakon
fogkefe
műanyag játék
CD/DVD lemez
Papír
újság, szórólap
kartondoboz összehajtva
tiszta csomagolópapír
irodai papírhulladék
italos karton (Budapesten)
zsíros, szennyezett papír
használt papír zsebkendő
pelenka
Fehér üveg
befőttes üveg
ásványvizes, röviditalos üvegpalack
ablaküveg (hulladékudvar)
tükör (hulladékudvar)
villanykörte
neoncső
hőálló üvegtál
szemüveg
orvosságos üvegek (gyógyszertár)
Színes üveg
borosüveg
sörösüveg

porcelán
kerámia
orvosságos üvegek (gyógyszertár)

Fém

alumínium italdoboz
alufólia
fém konzervdoboz
fém zárókupak
hajtógázas hajlakk
borotvagél
dezodor

ételmaradékkal szennyezett konzervdoboz

Az FKF letisztult és egyszerű motívumokkal magyarázza, hogyan is működik a fővárosi szelektálás:

Forrás: fkf.hu
Forrás: fkf.hu

De hová kerül a különválogatott anyag?

A hulladékot a kukásautó úgynevezett utóválogatás céljából elszállítja valamelyik utóválogató üzembe. Itt a nem odaillő holmikat válogatják ki kézzel egy futószalag mellett, ezen kívül még optikai szeparációs eljárások kerülnek alkalmazásra, ezzel elősegítve a hulladék tisztasági fokának növelését.

A fővárosiak hulladékát a csepeli, a kőbányai „Nagy” vagy a BUFA válogatómű veszi át. A két utóbbiban a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartottak dolgoznak.

Közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék összetétele 2015-ben:
– Papír: 13,4%
– Textil: 3,5%
– Műanyag: 13,0%
– Üveg: 3,5%
– Fém: 1,8%
– Bio: 22,5%
– Lomtalanítási: 3,1%
– Egyéb: 38,6%
– Veszélyes hull.: 0,7%

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány hulladékkezelő céget, de ha valaki az ország összes ezzel foglalkozó vállalkozására kíváncsi, az nézze meg a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének tagjait.

A több városban vagy országosan működő hulladékválogató és –kezelő cégek közül is több tevékenykedik Budapesten is. A Duparec Kft. műanyag és papír begyűjtését és előkezelését végzi a fővároson kívül Maglódon, Inotán és Lőrinciben. Érden működik egy papír-, műanyag- és fémfeldolgozó. A Loacker Csoport két budapesti és egy kiskopárdi telephellyel üzemel. A Paper Metal Recycling Kft. a nevében szereplő anyagok begyűjtését és feldolgozását végzi az ország déli részén.

Egyes cégeknél az előbb felsorolt tevékenységeken túl újrahasznosítás is történik. Az FCC Environment csomagolási hulladékot hasznosít másodlagos nyersanyagként Gyálon, Debrecenben és Hódmezővásárhelye. A karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. háztartási elektronikai hulladékot dolgoz fel. A Polgárdi székhelyű Vertikál Zrt. szinte mindenféle hulladékkal foglalkozik, tevékenységi körébe parkfenntartás és mérnöki tanácsadás is tartozik.

Magas minőségű PET palack újrahasznosítás történik Karcagon a Recy-Pet Hungária Kft.-nél. Az innovációs központjukban a BME Gépészmérnöki Karával együttműködve egy olyan fejlesztésen dolgoznak, amely a jelenlegi 30-70%-os regranulátum/szűzgranulátum (regranulátum=újrafeldolgozott műanyagipari alapanyag) arány helyett akár 100% regranulátumból készült PET palack gyártására is alkalmas. Hozzájuk hasonlóan az Aquarius-Aqua Kft. az ásványvízgyártáshoz részben újrahasznosított palackot használ.

Mások is kíváncsiak voltak, hová kerül a hulladékuk, ezért utána is jártak, ezekről beszámoló itt és itt.

Nézzük, hogyan dolgozzák fel és milyen termék lesz belőlük!

Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

A műanyag-fém együttgyűjtött hulladék gépi és kézi feldolgozása után a vegyes műanyaghulladékokat anyagfajta és szín szerint különítik el. A hasznosító üzemben tisztítják, aprítják, majd granulátumot készítenek belőle, melyből már késztermék állítható elő, mint például:

 • műanyag palack,
 • kerti szék, virágláda, vödör, lavór,
 • fekvőrendőr, sittes zsák, műanyag padló,
 • szemeteszsák, ruhafogas, esőkabát.

A papírt az FKF egy gyűjtőhelyre szállítja, majd a válogató vagy a feldolgozó üzembe. A válogatóműben eltávolítják az oda nem való anyagokat. A különböző szétválogatott csomagolási és nyomdai papírokat papírgyárak hasznosítják.

A többrétegű italos kartont vizes eljárással dolgozzák fel. Darálás és centrifugálás következtében az egyes rétegek elválnak egymástól, így külön-külön hasznosíthatók (a papír részét a papírgyárak kapják, a fennmaradó anyagokat energetikailag hasznosítják). Tipikus újrahasznosított papírtermékek:

 • hullámkarton,
 • konyhai papírtörlő,
 • irodai papírok, boríték, füzet, naptár, mappa,
 • kartonbútor.
Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu
Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

Az üveget tisztítás után apróra zúzzák, majd eltávolítják a szennyeződéseket belőle. Az így keletkező üvegcserép másodlagos nyersanyagként felhasználható üveggyárakban (például az orosházi üveggyárban). A színes üveget külföldön dolgozzák fel. Jellemző termékek:

 • öblösüveg,
 • befőttes üveg,
 • habkavics,
 • hő- és hangszigetelő anyagok.

A fémhulladékot gépi és kézi úton válogatják. A mágnesezhető fémeket mágnesek segítségével választják szét az alumíniumtól. A vastartalmú hulladékot a vas- és acéliparban hasznosítják újra. Az alumínium csomagolóanyagok pedig minőségromlás nélkül újrahasznosíthatók:

 • alumíniumtömb,
 • autóalkatrész,
 • kerékpáralkatrész,
 • ventilátorlapát,
 • állványzatrögzítő bilincs.
Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu
Forrás: kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

A gumiabroncsokat aprítják és kiválasztják belőlük az acélszálakat, így gumiőrlemény keletkezik. Az őrleményt finomőrléssel apró szemcsékre finomítják, amit aztán fel tudnak használni:

 • gumilapok,
 • gumitéglák,
 • táskák, pénztárcák,
 • lábtörlő.

Végül lássuk, a fővárosi és a vidéki szelektív gyűjtési rendszer különbségeit!

Budapesten 2015-re minden egyes háznál lett szelektív gyűjtőkonténer, az FKF a város egész területéről elszállítja a papír- műanyag- és fémhulladékot. Ezen kívül gyűjtőszigetek és hulladékudvarok is üzemelnek. 38 000 darab tartály van a lakótelepi-, belvárosi és egyéb társasházas övezetekben. 320 000 darab pedig a kertvárosi, családi házas övezetekben. Nagyon fontos, hogy jogszabályi előírás alapján az FKF nem üríti ki azon kukákat, amiben nem a megfelelő anyagú hulladék van. A begyűjtéshez használt járművek közül néhány már alternatív üzemű.

Ezzel szemben vidéken közel sem ennyire kiforrott a rendszer. Legtöbbször a megyei, nonprofit hulladékgazdálkodási szervezet végzi a begyűjtést. Előfordul, hogy egy megyén belül – de akár városon belül is – két különböző cég szállítja el a hulladékot, ezért eltérőek lehetnek a válogatás szabályai. A nagyobb városokra jellemző, hogy gyűjtőszigeten vagy házhoz menő rendszerhez tartozó kukákban, esetleg zsákokban szelektálhatnak a lakók. Általában ömlesztve gyűjthetők a különböző frakciók az erre szolgáló edényzetben, de valahol megkülönböztetnek papír (kék) és műanyag-fém (sárga) tárolókat. Kiemelendő még, hogy vidéken a többrétegű italos kartondoboz (tejes, gyümölcsleves) a fővárosi rendszerrel ellentétben, a műanyagok közé kerül.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például sárga zsákban ömlesztve papír-, műanyag-, fémhulladék és italos karton tárolható. Továbbá rendelkezésre állnak „zöldhulladék gyűjtőzsák” és „üveghulladék gyűjtőzsák” feliratú alkalmatosságok is. Több olyan megyében, ahol zsákban szelektálnak, az üveget gyűjtőszigetre kell vinni – hiszen fennáll a veszély, hogy a széttört üveg kiszakítja a zsákot. De Fejér megyében mindez megoldható a szigetre szállítás nélkül is: negyedévente zsákban üveget is begyűjt a Depónia Kft. Viszont a megyében egyedi módon csak Székesfehérváron vannak kék kukák a zsákok helyett. Heves megyében elszállítják a zöldhulladékot is zsákban, ráadásul bármilyen átlátszó zacsiban (így láthatják, hogy nem került bele más a növényi hulladékon kívül). Jász-Nagykun-Szolnokban sárga fedelű kukában a három általános frakció egyben tárolható és a zöldhulladékhoz biztosítanak biológiailag lebomló zsákot, amelyet a gyűjtőpontokon lehet átvenni. Sopron, Kapuvár és Nagycenk családi házas övezetében csak gyűjtőszigetet használhatnak az emberek, hacsak nem vásárolnak felcímkézett kukákat, amelyeket hívásra szállít el a hulladékgazdálkodó cég. Ezzel szemben a környező falvakban megoldott a házhoz menő rendszer, ami zsákos ugyan, de lehet venni kukát is. Társasházi övezetekben szintén gyűjtőszigetek állnak rendelkezésre, de ha a ház megveszi a felmatricázott kukákat, akkor azt ingyen elszállítják.

Tehát vidéken a legtöbb esetben alapvetően megegyeznek a szelektív gyűjtésre vonatkozó szabályok, de azért nem árt, ha mindenki tájékozódik a lakhelyének megfelelő lehetőségekről és előírásokról. Ehhez egy kis segítség: összeszedtem a megyei hulladékgazdálkodó szervezetek honlapján található elszállítási rendeket.

Itt megnézhetitek az FKF Zrt videóját arról, hogyan működik a fővárosi szelektív hulladékgyűjtés.

Forrás: itt, itt és itt.

A szövegbuborékok forrása itt és itt.

A táblázat képeinek forrása: unsplash.com

590cookie-checkLegyél te is válogatós!