Ezzel a cikksorozatunkkal megkíséreljük lebontani a tévhitek falát, ami az emberek és az igazság közé áll. A sorozat témái nemzetközi kérdések lesznek. A második részben a biológiailag lebomló műanyagokkal foglalkozunk (az első rész itt olvasható). Szabó Noémi írása.

Második tévhit: a biológiai úton lebomló műanyag teljesen környezetbarát.

Forrás: flickr.com

Az igazság: egyrészt ezt is egyszer használatos műanyagként használjuk (tehát egyáltalán nem csökkentjük a műanyaghulladék keletkezését), másrészt Magyarországon jelenleg a hulladékkezelése (tehát a komposztálása) nem megoldott, és külföldön is csak akkor, ha megfelelően szelektálják, ezért nem tekinthető környezetbarát terméknek.

Bioműanyagok

A bioalapú műanyagok, vagyis amelyek szerves eredetű szenet tartalmazó alapanyagokból készülnek, de a végeredmény lehet akár polietilén, akár biológiailag lebomló anyag is és a biológiai úton lebomló műanyagok összefoglaló neve a bioműanyag.

Léteznek oxidatív úton lebomló műanyagok is, melyek valójában nem lebomlanak, csupán szétaprózódnak mikroműanyagokká.

Lebomlás szerinti csoportosítás

  1. Biológiai úton lebomló műanyagok: mikroorganizmusok segítségével vízzé, szén-dioxiddá és biomasszává alakítható műanyagok. A lebomlás időtartama erősen függ a környezeti feltételektől, pl. hőmérséklettől és páratartalomtól. A legszélesebb körben használt biodegradábilis műanyag a magas keményítőtartalmú gabonafélékből előállított PLA (politejsav), amely magas hőmérsékleten, speciális ipari körülmények között lebontható.
  2. Komposztálható műanyagok: olyan műanyagok, amelyek 180 nap alatt legalább 90%-ban lebomlanak egy lakossági vagy ipari komposztáló létesítményben, és a belőlük visszamaradó komposzt nem tartalmaz káros anyagokat.
  3. Oxidatív úton lebomló műanyag: aprózódást elősegítő adalékokkal kevert hagyományos műanyagok. Oxigén, hő és nedvesség hatására fokozatosan aprózódnak, ám a folyamat végén hátramaradt mikroműanyagok nagyon hosszú ideig a környezetben maradhatnak, mielőtt teljesen lebomlanak.

Problémák a PLA-val

Mint azt már említettem, csupán magas hőmérsékleten és több hónap alatt bomlik le a PLA, ami azt jelenti, hogy házi komposztálással nem, csupán ipari körülmények között hasznosítható. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy Magyarországon kiépüljön a konyhai szerves hulladék gyűjtésére is szolgáló szelektív rendszer, illetve szelektálva is gyűjtsük a PLA-t. „Budapesten az összes lakossági hulladéknak csupán a 10%-át szelektáljuk és ennek is csak a fele újrahasznosítható.” – tudtuk meg a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének képviselőjétől a 2019-es Zöld OT-n (a Zöld OT-ról itt olvashattok). Mert a magyarok nagy része még mindig nem tud jól szelektálni, szennyezett és nem odavaló anyagok kerülnek az elkülönítve gyűjtött anyagok közé.

Semmiképp sem szabad a PLA-nak a szelektíven gyűjtött műanyagok közé kerülnie, mert az rontja az újrafeldolgozás minőségét (ha az utóválogatóban nem veszik észre és nem szedik ki a műanyagok közül). Azért is nehéz a helyes válogatást megvalósítani, mert sokszor nem írják rá a termékre, hogy PLA, így összetéveszthető a sima műanyagokkal.

Forrás: flickr.com

A másik probléma: így, hogy nem teljesen komposztálható, csupán az egyszer használatos műanyagok számát növeli. Ráadásul az emberek sokkal könnyebben és meggondolatlanul eldobják, ha azt látják rajta, hogy biológiailag lebomló és komposztálható, hiszen azt hiszik, hogy nem ártanak vele a környezetnek. Ezzel nem segítjük elő annak a környezetbarát nézetnek a terjedését, hogy vásároljunk kevesebb műanyag terméket és használjuk többször a már meglévőket.

Mikor van értelme mégis biológiailag lebomló műanyagot használni?

Akkor, amikor az újrahasználat semmiképp sem megoldható (például az egészségügyben), de ekkor is ügyelni kell a megfelelő gyűjtésre. Illetve ha Magyarországon is kiépülne a szelektív gyűjtése ennek a terméknek is. Erre már létezik néhány jó külföldi példa. Olaszországban például a lakossági szerves hulladékot PLA-ból készült zacskóba gyűjtik, így a kettőt együtt tudják komposztálni (illetve annyira elterjedtek a mosható pelenkák -még a bölcsődékben is-, hogy kialakult az igény olyan vállalkozásokra, amik begyűjtik, elszállítják és kimossák a pelenkákat).

Forrás: itt, itt, itt, itt és itt.

Kiemelt kép forrása: flickr.com

10640cookie-checkTévhitek sorozat – 2.