A rengeteg szemét, amit az emberek széthagynak, egyes helyeken felhalmozódnak. Előbb-utóbb a folyókba kerülnek, a víz kilométereken át sodorja, majd a nádasba vagy a partra veti azokat (amit nem, azok pedig mennek tovább a tengerekig). Ezeket a felhalmozódásokat igyekszik megszüntetni a TeSzedd! önkéntes akció. Már volt róla szó, hogy milyen önkéntes programokon vettünk részt – a barátaim és én. Ebben a cikkben elmesélem, milyen volt szemetet szedni idén tavasszal – jó időben, kellemes társasággal hasznosan eltölteni a szabadidőnket. Szabó Noémi írása.

Az esemény bemutatása

Ebben az évben március 18-tól 24-ig tartott a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció, mely ma az ország legnagyobb önkéntes mozgalma. 2019-ben már nyolcadik alkalommal szervezték meg. Ebben az egy hétben szemétszedés céljából országszerte rengeteg önkéntes gyűlik össze különböző városokban, illetve városokon belül több ponton is. Szuper kezdeményezés és hasznos közösségi program, jó szervezéssel és még jobb időzítéssel – tavasszal már kellemes meleg idő van, de még nem hőség és ki lehet fogni esőmentes napokat.

A kezdeményezésre regisztrálni kell (e-mail címmel vagy Facebook profillal), hiszen a szervezők kesztyűket és zsákokat biztosítanak a résztvevőknek, amihez tudniuk kell a létszámot. A jelentkezési határidő kb a program hete előtt két héttel lejár, így nagyon kell figyelni, nehogy lemaradjon az ember. Nos, mi lemaradtunk :) De ekkor sem kell kétségbe esni, ki is van írva a honlapjukra, hogy ettől függetlenül bárki mehet, csak előfordulhat, hogy nem jut neki felszerelés, így érdemes vinni saját cuccot.

Nemcsak önkéntesként, hanem koordinátorként is csatlakozhatsz az akcióhoz. Előbbi esetben csupán annyi a dolgod, hogy odamész a megadott időben a megadott helyre és szeded a szemetet, utóbbi esetben felelősséget vállalsz az eszközök szétosztásáért, a jelenléti ív aláíratásáért, illetve egyben tartod a csapatot, koordinálod az eseményeket. Koordinátorként te találod ki, hol fogtok szemetet gyűjteni, önkéntesként pedig a már megadott helyszínek közül választhatsz (ha ügyes vagy, a lakóhelyedhez közelit keresel). Mi, a barátnőmmel, ennyire nem voltunk szemfülesek, az első velünk szembe jövő eseményre lecsaptunk, így a 14. és 16. kerületből (ahol lakunk) a 20. kerületbe, a Gubacsi hídfőhöz mentünk :)

Ezt a helyszínt a Pesterzsébet – Átalakuló Duna-part civil mozgalom tagjai koordinálták, akik A víz világnapja alkalmából szervezték a Duna-partra a szemétszedést (immár ötödik éve).

Szemétszedésünk napja

Mivel hétköznap dolgozunk, a szombati eseményre mentünk. Reggel 9-től elvileg 12-ig tartott, a gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy ameddig bírtuk vagy ameddig el nem fogyott a szedni való szemét (ami, lássuk be, nem valószínű, hogy valaha megtörténik). Az Örsön találkoztunk a barátnőmmel, mindketten jól felszerelkezve érkeztünk: esernyő, víz, hideg élelem, zsebkendő, kesztyű, nagy szemeteszsák és fényképezőgép volt nálunk. A nap szépen sütött, az ég tiszta volt, szép napunk volt. Hosszas villamosozás és buszozás után végül elég korán odaértünk, épp csak kezdtek összegyűlni az emberek. Rajtunk kívül voltak fiatalok, idősebbek, családosok (kisgyerekekkel) és egy iskolás osztály is, akik a tanárnőjükkel érkeztek. A koordinátorunk egy férfi volt, aki rengeteg zsákot (nagy, fekete szemeteszsákot és TeSzedd! feliratú zsákot is), kesztyűt, néhány gereblyét, vizet hozott talicskában.

A kezdet

Miután mindenki megérkezett, a koordinátor elmondta a biztonsági szabályokat (például, hogy nem szabad felszednünk veszélyes anyagot/tárgyat, éles vagy fertőző dolgokat), majd alá kellett írnunk a jelenléti ívet. Eközben már kiosztották a kesztyűket és a zsákokat. A nagyjából 10 perces eligazítás után megindult a csapat a Duna-part mentén. Nem kellett sokáig ott hagyott szemét után kutatnunk – gondolhatjátok. Ahol tudtunk, ott lemásztunk a nádasba, ahol nagyon sok műanyag szemét halmozódott fel, leginkább PET palackok, de a part menti részeken is volt mit gyűjteni.

A munka

Mi, a barátnőmmel, egyből lementünk a nádashoz, ahol egy csomópontba annyi minden gyűlt össze, hogy hosszabb időt is el tudtunk tölteni egy kb 4 négyzetméteres helyen, minél mélyebbre „ástunk”, annál több (leginkább műanyag) tárgy került elő – még egy hátizsákot is találtunk a vízben. A végén nehéz volt felcipelnünk a zsákot, olyan nehéz lett, le is vettük a kabátunkat/pulcsinkat, amint felértünk vele.

Több ilyen „túrát” is tettünk a nádasba, minden egyes helyen temérdek műanyag flakont találtunk, egy helyen még használt tűt is. A zsákok egyre csak teltek – szerencse, hogy vittünk magunkkal sajátot, mert nekünk csak egy TeSzedd! feliratú jutott. Az út szélén lehetett hagyni a megtelt zsákokat, amiket egy nagyon udvarias és segítőkész kissrác vitt el a gyűjtőpontra talicskával.

Időnként szóba elegyedtünk a többi önkéntessel, mindenki barátságos volt és látszott, hogy élvezik a jó cselekedetet. Különösen tetszett, hogy a nyolcadik osztályos gyerekek micsoda lelkesedéssel dolgoznak, zokszó nélkül hajolgattak és fáradhatatlan vidámsággal biztatták egymást, amikor egy-egy „kényesebb” helyre kellett bemászni.

Utólag olvastam a szelektalok.hu-n (itt), hogy ez a program beleszámíthat a középiskolás közösségi szolgálatba (nyilván az itteni nyolcadikosok még nem tartoznak az érintettek közé), 5 órát lehet teljesíteni (1 óra a felkészítésen, 3 óra a szemétgyűjtésen és 1 óra az akció utáni értekezleten való részvétel), illetve további 3 órát lehet összeszedni azzal, ha segítenek a helyszín kiválasztásában, tehát szemetes helyet keresnek. Eleve jó ötletnek tartottam a kötelező 50 órás közösségi szolgálat bevezetését, de minél többet tudok meg róla, annál inkább hasznosnak érzem. Például az is célszerű, hogy ezzel motiválják az önkéntes szemétszedés kipróbálására a gyerekeket.

Visszatérve az akcióra: nagyon jó volt látni, hogy mennyi kisgyerekes család jött el. Tényleg kicsi gyerekekkel – óvodás korúakkal is. Ez aztán a tudatos nevelés! Például egy apuka a kisfiával rolleren érkezett. Azt gondolom, így kell ezt csinálni! Így lehet példát mutatni, nevelni és érzékenyíteni a gyerkőcöket. Ráadásul élvezik a programot: élvezik, hogy kint lehetnek a vízparton, a szüleikkel, jó időben.

Tapasztalatok

Miközben haladtunk előre, séta közben észrevettük, hogy az út túloldalán, egy nagy füves-bokros placcon, több helyen is vannak szemétkötegek. Már éppen indultunk összeszedni, amikor egy arra járó kutyáját sétáltató idősebb úr közölte velünk, hogy az magánterület, így nem mehetünk be és a kupac eltakarítása is a terület tulajdonosának a feladata. Így szomorúan nyugtáztuk, hogy azt a látképet rontó halmot nem mi fogjuk eltüntetni.

Úgy tapasztaltuk, hogy az ott hagyott szemét nagy része műanyag flakon, ezen kívül számottevő mennyiségben találkoztunk gyorséttermi csomagolóanyagokkal is (papírdobozokkal, poharakkal, műanyag szívószálakkal, műanyag pohártetővel). De a végére a repertoár igen széles lett: ablaküveg, bevásárlókocsi, tűzijátékos doboz, irodai szék, autógumi, különböző műanyag termékek.

Amikor már kilométereket jártunk be és kezdtünk fáradni, még ráakadtunk egy olyan partszakaszra, ahol egy háztartási hulladékból felhalmozott, nagyjából két méter széles kupac mellett éppen horgászott egy bácsi, akit láthatóan nem nagyon zavart a halom (sőt, lehet, hogy az összehordásában ő is részt vett). Ekkor az iskolás csapat néhány tagjával utolsó erőnket és üres zsákjainkat összeszedve odamentünk és elkezdtük a betakarítást, míg a bácsi teljes nyugalommal horgászott tovább mellettünk.

Összegzés

Néhány órás hajolgatós, térden csúszós, nádasba/bokorba bemászós szemétszedés elég fárasztó és piszkos munka :). Ellenben nagyon jó móka! Ráadásul a végén büszke is lehetsz magadra, hiszen elmondhatod, hogy két-három órára hasznos tagja voltál a társadalomnak.

Szerintem ez a kezdeményezés nagyon jó: a szervezés is hiánytalan volt, az emberek is kedvesek, jó volt látni, hogy ilyen sok gyerek érdekelt a környezete megtisztításában. Én kiválóan éreztem magam és miután megebédeltünk a barátnőmmel, még A víz világnapja alkalmából szervezett teleplátogatásra is elmentem a Dél-pesti Szennyvíztisztítóba, de ez már egy másik történet, erről is olvashattok hamarosan.

Arra bíztatok mindenkit, hogy szedjen szemetet és erre ez a szervezett alkalom éppen megfelelő, de sok más szemétszedő projekt is létezik az országban, naptárba gyűjtve itt találod, illetve a plogging és a #trashtag kihívás is jó hobbi lehet.

Szerzőnk korábbi írásait itt és itt olvashatod.

Forrás: itt, itt és itt

9540cookie-checkTeSzedd! – Hát, mi szedtük