Ágnes immár 7 hónapja két kislány anyukája. Továbbra is kitart a környezettudatos mosható pelenka használata mellett, úgy érzi, egyáltalán nem megerőltető és nem jár plusz befektetett energiával sem az ő, sem a családja részéről. Ez a cikk teljes mértékben a mosipelus gyakorlati alkalmazását mutatja be – két pelenkás esetén. Szabó Ágnes írása.

Miután sikeresen összeállítottam a megfelelő készletet és kitapasztaltam a jó kombinációkat, nem volt kérdés, hogy a kisebb lányomnál is mosható pelenkát fogunk használni. Mivel a lányok között 14 hónap van, egyszerre két gyerkőccel mosizunk. Sok ismerősöm és barátom kérdezi, hogy mennyi pluszmunkát jelent ez a mindennapokban. Nem tűnik soknak számomra, de azért megosztom a tapasztalataimat, hátha így többen kedvet kapnak hozzá.

Jelenleg a lányok 7 és 21 hónaposak. Szerintem jól szemlélteti azt, hogy nem túl nagy áldozat (sőt!), hogy éppen költözünk és ennek ellenére sem fordult meg egy pillanatig sem a fejemben, hogy esetleg eldobósra váltanék. A nagyobb lányom mosis indulását már korábban megírtam. A kicsivel a kórházi 4 nap után váltottam mosható pelenkára, és ő itthon már nem is kapott eldobhatót egyszer sem, így mondhatjuk, hogy ő 100% mosipopós.

Hogy is néz ki egy napunk mosival? Reggel, mikor a kicsi ébred, betöltöm az aznapi pelenkákat. Csónakos pelust használunk mindkét lánynál, napi 3–5 darab ilyen szükséges nappalra gyermekenként. Becsatolom a csónakot a külsőbe és belerakom a „tölteléket”. A kicsinél egy IKEA-s kistörcsi, egy XKKO prefold és egy betét kerül a csónakba, a nagynál alulra is megy egy plusz betét. Ez a hadművelet nagyjából 3–5 percet vesz igénybe összesen.

Ébredés után leveszem róluk az éjszakai kombinációt, ami egy külső bebújós gyapjúból, egy Disana megkötős belsőből, egy szárazon tartóból, egy XKKO prefoldból és egy IKEA-s kistörcsiből áll mindkettőjüknél. Ha csak pisi van benne, akkor csapvízben öblítem és nedvesen egy nagy lavórba teszem őket. Ez körülbelül 5 perc. Mivel a nappali pelenkákat már előkészítettem, az öltöztetés nem tart tovább, mint az eldobható pelenka esetén. Ha kaka is van, akkor az 5 perc nagyjából 7-re növekszik. Ilyenkor a kakit a vécébe dobom, amit szükséges, azt marhaepeszappannal tisztítom, csapvízzel öblítem és megy a lavórba. Ha nagyon foltos marad (cékla esetén például), akkor egy kanál Denk mit Oxi Power-t teszek hozzá mosásig. A külső gyapjút csak kifordítom és szellőztetem, a többi textil megy a lavórba. Ha a gyapjú foltos lesz (eddig kétszer fordult elő), akkor kézközt mosom. Nagyjából 6 hetente mosom a gyapjút egyébként. Ilyenkor szappannal kézzel mosom, majd szappannal elegyített lanolinos vízben áztatom egy napig. A mosás körülbelül 5 perc, a lanolin előkészítése nagyjából 10 perc. Az egy nap letelte után kinyomkodom belőle a vizet (csavarni tilos), majd fektetve szárítom (ez nyáron fél nap, télen akár kettő is lehet).

A nappali csomaggal csere esetén a következőképpen járok el: lepatentolom a külsőt és szellőztetem. A csónakot csapvízzel öblítem, majd fektetve szárítom. A betéteket, tölteléket ugyanúgy öblítem, ahogy az éjszakai kombinációt. Egy peluscsere körülbelül 5 perc az öblítéssel együtt. 3–4 óránként válik esedékessé a csere (kivéve kakilás esetén persze, illetve ha a nagy megiszik együltő helyében 3 dl folyadékot és ezt egyszerre vissza is küldi), így átlagosan 3–5 nappali pelenkával „dolgozunk” gyerkőcönként. A külsőket csak szellőztetem, mosásba foltosság esetén kerül (kézzel való átöblítés után), ilyenkor a többi gyerekruhával mosom, mivel ezek színesek, esetenként mintásak.

Mivel elég nagy készletet sikerült összeállítani, elég csak minden negyedik napon mosnom a pelenkákat. Ennél több nem is fér a lavórba sem, és a harmadik éjszaka után már kezd kellemetlen lenni a szaga (addig nem büdös szerencsére), így reggel megy a mosásba a pakk. Mivel nedvesen várakoznak a lavórban, a mosógépbe helyezés előtt ki szoktam csavarni őket. Ez a csavargatás 10 percet vesz el az életemből alkalmanként. Sokan sokféle mosószerre esküsznek, én ezt egyelőre még nem a mosószódás-ecetes technikával csinálom, és talán nem is fogok erre váltani (sokan panaszkodnak, hogy hamar „megeszi” a mosógépet). Jelenleg illatmentes mosókapszulát és Denk mit fertőtlenítő hatású szenzitív öblítőt használok a mosáshoz. 60 fokon, 60 perces programmal mosom a betéteket, majd szárítógéppel szárítom őket. A szárítóból kivéve típus szerint rendszerezem (betétek, prefoldok, szárazon tartók, kistörcsik), majd „adagonként” teszem a szekrénybe, hogy reggelente csak pakolni kelljen a csónakba a „kupacot”. Ez a kipakolás, szelektálás összesen 15–20 percig tart.

A legtöbb betét 20–21 hónapja folyamatos használatban van, 90%-uk eleve használtan került hozzám, de eddig (lekopogom) semmi probléma nincs velük. Jó nedvszívó maradt mind, nem foltosak, nem szakadnak.

A gyerekek bőre csodaszép, pedig semmit nem kenek rájuk. Ha mégis piros lesz nekik (például fogzás során a pisitől), akkor éjszakára Sudocreme-t teszek rá, és reggelre nyomtalanul eltűnik a pirosság.

Nem gondolom, hogy annyival több idő a mosható pelenka használata, hogy emiatt ne merjen valaki erre váltani, főleg, ha számításba vesszük, hogy az eldobható pelenkáért bizonyos időközönként el kell menni a boltba, otthon minden alkalommal el kell vinni a szemetesbe, majd kivinni a szeméttárolóba.

Ha érdekel a téma, olvassátok el régebbi erről szóló írásainkat is! Ágnes megírta a véleményét még egygyermekes anyukaként, elolvashatjátok itt, illetve még 2019-ben Mónika, az akkor 10 hónapos kisfiú anyukája, is megírta tapasztalatait, erről itt olvashattok.

A kiemelt kép forrása: pexels.com

19380cookie-checkMosható pelenka duplázva – Kávészünet egy kétgyerekes kismamával