Már egy ideje halogatom ennek a cikknek a megírását. Azon túl, hogy van egy izgő-mozgó 10 hónapos kisfiam, az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy nagyon sokat töprengtem, hogyan fogalmazzak úgy, hogy ne hasson elvakult kampánynak a mosi mellett, de szemléltesse, szerintem miért olyan jó dolog a modern mosható pelenka használata. Markotán Mónika írása.

És itt megragadom a lényeget: a szubjektív véleményemről és mosissá válásomról fogok írni; azokat a kérdéseket fogom megválaszolni, melyeket a legtöbbször feltesznek a témával kapcsolatban.

Ebben az írásban azoknak lehet új információ, akik még csak érdeklődnek a modern mosható pelenkák iránt, és ők is olyan elveszettnek érzik magukat a sok információ között, mint annak idején én éreztem magam. Mert bizony, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy el lehet tévedni ebben a világban is.

Sokan kérdezik tőlem: honnan jött, hogy mosható pelenkát használjunk?

Hogy árnyaljam a képet, leírom, a háztartásunkat is igyekszem minél „ökobban” vezetni, minél környezettudatosabban élni a mindennapokat. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, amit lehet, újrahasználunk, komposztálunk, „nagymamáink bevált trükkjeit” vetem be takarítás közben stb. Szóval egy szó, mint száz, majdhogynem adott volt, hogy a születendő kisfiunk ellátását is minél természetesebben valósítsuk meg az ő és az anyaföld védelme érdekében.

Ha választhatok, hogy újra és újra finom, puha textilbe vagy egyszer használható poliakrilát-gyöngyökkel megpakolt műanyagpelenkába csomagoljam a legféltettebb kincsemet, nincs min tanakodni, egyértelműen az előbbire esik a választásom.

Nagyon okos a google, mert azok alapján, amiket a keresési előzményeimben látott, egy böngészésem alkalmával feldobta a mosható pelenkát is. Ekkor még csak olvasgattam róla, de az igazi löketet egy szülésfelkészítő alkalmával kaptam egy már mosizó anyukától, aki elhozta a mosis készletüket egy úgynevezett „pelenkatapogatóra”.

Sok mindenről mesélt, számadatokkal, statisztikákkal, vegyi anyagokkal kapcsolatban mondott információkat, amikkel én most nem szaporítanám a szót, mert rengeteg infó van már a neten ezekről. Azt viszont leírom, hogy azon túl, mennyire tetszettek az aranyos minták és mennyivel finomabb tapintásuk volt a természetes anyagok miatt, akkor döntöttem el, hogy ennek jobban utána fogok járni, amikor elmondta, hogy egy átlagos kisgyerek a pelenkás kor végére kb. 1 tonna eldobható pelenkát használ el, melyek azon túl, hogy veszélyes hulladéknak minősülnek, 550 éves lebomlási idővel [1] terhelik a Földet. És itt jött a koppanás. Hogy mennyi? Ez azért durva volt számomra.

Ezzel szemben egy kényelmes, 3 naponta mosott peluskészlet 20 darabnál megállhat. Azért a feltételes mód, mert könnyű belefutni a pelenkagyűjtésbe, az anyukák (bevallom, én is belecsúsztam, persze idővel elmúlt a gyűjtögetési kényszer) hajlamosak túlköltekezni, a szükségesnél nagyobb készletet felhalmozni, pusztán azért, mert szépek a minták, hobbiként tekintenek rá stb.

Forrás: Pap Eszter

Annyi féle pelenkarendszer létezik, mégis, honnan tudtam, hogy mi lesz jó a kisfiamnak?

Még várandósként álltam neki a téma körbejárásának, szerencsére nagyon sok információ van az interneten a modern mosható pelenkákról. Gyorsan feliratkoztam egy ingyenes, online tanfolyamra is, mely 9 részen keresztül vezet be a mosható pelenkák világába. Ez a sorozat szépen, fokozatosan, nem ránk zúdítva az információkat végigveszi a mosi alapjait, a pelenkafajtáktól (összehasonlítás az eldobóssal) elkezdve a buktatókon át az anyagiakon keresztül (a saját készleted összeállításában is segít) a kiegészítőkig és a pelusok a kezeléséig.

A másik igazán hasznos, sőt, számomra a leghasznosabb forrás a Facebookon a „Mosható pelenka piac és csevegő” nevű csoport. Rengeteg tapasztalt és segítőkész anyuka van a közösségben, akik nem csak a pelenkáikat, de a tudásukat is felkínálják a tagoknak. Utóbbit természetesen ingyen. Különböző topikokban olvashatunk mindenről, ami csak felmerülhet a mosit illetően.

És, ami tényleg a leglényegesebb: a tapogatás, próbálgatás. Célszerű ismerős mosianyuval beszélni, kölcsönkérni különféle pelenkákat és próbálni, melyik válik be a gyermekünknek. Nekem ez volt a leghasznosabb. Pénzt és időt spóroltam vele.

Megéri a „macera”?

Az első és legfontosabb, amit mindenképpen szeretnék leírni: ha balesetes lesz a kisbabánk bodyja, azt sem dobjuk szkafanderben azonnal az égetőbe, hogy megsemmisítsük, hanem kimossuk és használjuk, amíg csak lehet. Miben lenne más egy pelenka, mint egy csinos kis body? Szerintem a tudat hatalmaz fel minket arra, hogy az előbbit kimossuk, utóbbit kihajítsuk a kukákba; hiszen az egyik egy ruha, a másik pedig egy pelenka, amiből egyszerűbb eldobhatót használni – megtehetjük, miért is ne tennénk?

Amikor csak lehet, én a moshatót választom. Álszent lennék, ha azt írnám, hogy minden körülmények között mosizunk, mert nem így van. Ha több időre, nagyon messzire utazunk vagy éjszaka van, bizony, én is hozzányúlok az eldobható verzióhoz, igaz, törekszem az öko pelenkák közül választani. Azért szerencsére nem számottevő, amikor nem tudom megoldani a mosizást, már egyre nagyobb távolságokra merészkedek vele.

Miket és hogyan használok?

Hadd fejezzem ki magam egy híres LGT-szám címével: Mindenki másképp csinálja.

(Mielőtt belekezdtem, egy csomó olyan szakszó volt, amihez szótárt kellett használnom – mára már elég jól értem a mosiszlenget :)) Egyébként nekem az Ökolurkó Mosható Pelenka Kódexe segített tisztán látni (ingyenesen letölthető).

A készlet:

Pelenka:

Hogy pontosan hány darabból áll a jelenlegi készlet, bevallom, nem tudom, mindig adok el olyat, amire már nincs szükségem, és most pont vettem is egy új fajtát, amit szerettem volna kipróbálni. Inkább azt mondanám, hogy az aktívan forgó pelenkáink száma 15-20 darab.

Popsitörlő:

Mi nem használunk itthon semmilyen bolti popsitörlőt. A legjobb a tiszta víz. Kellemes, meleg vízzel és általam (egy pólóból) méretre vágott, pamut anyaggal/újrafelhasznált kakifogó betéttel lemossuk a baba bőrét és egy tetrapelenkával szárazra töröljük.

Popsikrém, kenőcs, olaj stb.:

Rövid lesz a felsorolás: a mosihoz ugyanis nem hogy nem szükséges (sosem volt még pelenkakiütéses a kisfiam, nagyon jól szellőzik a feneke a mosiban), de nem is ajánlott a betétek eltömődése miatt semmilyen krém használata, így mi sem krémezünk. (Kivéve, ha fogzáskor piros lesz a bőre, akkor nagyon-nagyon ritkán, vékonyan bekenjük neki, de szerintem sosem fog elfogyni a tubus, szerencsére nem igényli a babám bőre. :))

Mosószer:

Én egy foszfát-, klór-, parabén-, és állatkísérletmentes, biológiailag lebomló, vegán mosószert használok, ami nem tartalmaz kőolajszármazékokat és hozzáadott színezőanyagot sem, csak természetes, növényi eredetű összetevőkből (kukoricaolaj, kókuszolaj) készül. Ez nálam fontos szempont. Öblítőre nincs szükség és nem is ajánlott, mert az öblítő szemcséi eltömítik a betéteket, azon túl, hogy nagyon sokan allergiásak is azok egyes összetevőire.

A fertőtlenítő-fehérítő csodaszerem: a nátrium-perkarbonát.

Mosószappant is használok – azzal szoktam bedörzsölni a kakis betéteket, szépen kiszedi a foltot.

A biológiailag lebomló, fehérítő-, fertőtlenítő- és folttisztító szer, melyet számos nevén hoznak forgalomba: nátrium-perkarbonát, folttisztító só, fehérítő só. Fehér és színes ruhák mosásához, erős foltok előkezeléséhez és áztatásához kiválóan alkalmazható termék.

Hogyan mosok? Nem gusztustalan?

Visszautalnék a fenti bodys hasonlatomhoz. Ugye, hogy a pisis-kakis babaruhát is kimossuk? Ez sem más mosás szempontjából.

Én a következő mosási rutint állítottam fel:

  • a mosógépes mosás előtt én minden pelust előmosok: használat után átöblítem, kinyomkodom a pisiseket, mosószappannal bedörzsölöm, és szintén átöblítem, kinyomkodom a kakisokat. Így, kicsavart állapotban várnak egy fedetlen tárolóban. Nem büdösek. Pelenkánként max. 2 perc ez a művelet, de szerintem annyi sincs. :) Nem tárolom őket sokáig, max. 3 naponta mosok.
  • 60 fokon, 800-as centrin mosom a pelusokat.
  • Minden pelenkát kipatentolok, tépőparkolóba teszem a tépőzárakat, majd mosózsákba helyezem az összes pelust, ezzel is óvom őket a roncsolódástól.
  • Szárításnál ügyelek arra, hogy a pelenkákat ne lógassam, fektetve szárítom őket. (A mosis anyuk között vitatott kérdés, hogy árt-e a lógatva szárítás a combgumiknak vagy sem, de én inkább biztosra megyek.)
Forrás: Kun Erzsi
  • Ha szükségét érzem (szagosak a pelusok, nem szívnak olyan jól vagy épp használt pelushoz jutottam és szeretném tutira kipucolni), akkor egy éjszakára beáztatom kézmeleg, nem forró nátrium-perkarbonátos vízbe a betéteket. Fontos, hogy a külsőket ne, mert a perkabi árt a PUL-nak, ami a nedvességzáró réteg, a pelenka lelke. Másnap pedig simán kimosom a gépben őket.

„Tuti, hogy nem olcsóbb a mosható, hiszen áramot, vizet, energiát, időt fordítasz a mosásra.”

Szeretek mindennek utánajárni és nem költeni fölöslegesen, így keresgéltem picit a neten és találtam mindjárt két kalkulátort is, amivel ki tudom számolni, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni a mosizás. A kalkulátorok elérhetők itt és itt.

Nem lepett meg, hogy a mosható jön ki olcsóbbra. Igen, a mosással, plusz szappannal, mindennel együtt is az az olcsóbb. Pedig a kalkulátorba be se írtam, hogy a meglévő pelenkakészletet több gyerekre tervezem, úgy még olcsóbbra jönne ki a mosható.

Már írtam korábban, hogy elég jó a pelenkaforgalom nemcsak nálunk, hanem szerte az országban és azon kívül is, így elég sokat lehet spórolni, ha az ember nem ragaszkodik az új pelenkák vásárlásához. Mi vettünk újonnan és használtan is pelusokat, soknak vissza is jött az ára, így elmondhatom, hogy egyáltalán nem volt veszteséges az eddigi moshatózásunk, sőt! Elég jól visszaforgattam a készletbe fektetett összeget.

„Nem gátolja a mozgásfejlődésben a picit? Nem káros az egészségére a mosi?”

Ha röviden szeretnék fogalmazni, akkor nem és nem. :)

A 30 fölöttiek kisgyerekként mind mosható pelenkában voltak, ami nem is volt ilyen modern kivitelezésű, még sincs senkinek semmilyen mozgásszervi problémája. Ezen kívül ortopédiailag még jót is tesz, hiszen a szélesebb terpesz segíti a csípő helyes tartását. Plusz jó pont a mosinak, hogy a jól szellőző anyagok miatt sokkal-sokkal kisebb arányban alakul ki pelenkakiütés, mint az eldobóst viselő babáknál. (A kicsim 10 hónap alatt egyszer sem volt kiütéses.)

Forrás: Vágó Orsolya

Nem bántam meg, hogy belevágtam?

Ha teljesen őszinte akarok lenni, kicsit szerénytelenül, de azért büszke is vagyok magamra, hogy mosizunk. Nem csak magamra, a férjemre is, nagyon! Szó nélkül intézi ő is a pelenkacserét, mosást, szárítást, pelenkaösszekészítést, mindent.

Nem mondom, hogy mindig mosolyogva mosom a pelenkákat, néha átgondolom az élet nagy dolgait egy-egy sikamika közben, de végeredményben mégis csak jót teszek ezzel. A kisfiamnak, a Földnek, a pénztárcámnak, a saját lelkemnek. És ez jó érzés. Ha újrakezdeném, akkor is belevágnék.

10 hónap távlatában is úgy látom, megéri a befektetett idő, energia. Pénz a másikra is menne, csak az utána a kukában landolna, itt viszont visszaforgatható.

A legjobb, amit tehettünk, hogy elkezdtük. Mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki! :)

A kiemelt kép készítője: Kocsis Dóra

Forrás:

[1] https://cleaneco.hu/mindennapokban-hasznalt-termekek-anyagok-lebomlasi-ideje

7390cookie-checkModern mosható pelenka, ahogy én látom