Egy aerobikedző sok embernek válhat a példaképévé. Szerintem Ildire is felnéz több vendége, hiszen motivál a mozgásra, erőt ad a folytatásra, lelkesít a biztató szavaival – mindeközben pozitív hozzáállása és életszeretete megmutatja, hogyan érdemes hozzáállnunk az élethez. De kikre néz fel ő maga? Szántó Ildikó írása a példaképeiről.

A példakép egy olyan személy, akit mintául választunk, mert számunkra valamilyen értékes tulajdonságot fedezünk fel benne. Egy olyan ideál, amilyenek mi is szeretnénk lenni valamilyen szempontból, vagy akár teljes mértékben. Habár teljes mértékben biztosan nem leszünk, hiszen mindenkiből csak egy van. :) Mégis rendkívül motiváló egy ilyen ember jelenléte az életünkben, akkor is, ha személyesen nem ismerjük őt. Példát mutathat nekünk valamely személyiségjegyét illetően, az elért sikerei alapján, azonos érdeklődési kör tekintetében, a külső megjelenésében, vagy akár azt az utat szemlélve, amit ő bejárt azért, hogy elérje, amit szeretne.

Szinte mindenkinek van legalább egy példaképe, még ha nem is nevezi konkrétan annak az illetőt. Elég, ha csupán ösztönöz minket valamely cselekvés végrehajtására vagy az adott viselkedésforma követésére. Segítheti céljaink elérését, esetleg megtalálni az élet által nekünk szánt utat.

Ellenben csalódást is okozhat, ha valaki görcsösen próbálja követni az ideálját, mert nem biztos, hogy ugyanazt el tudja érni, amit neki sikerült, bármilyen téren. Mondjuk ezt már inkább bálványozásnak nevezném, nem pedig példakövetésnek. Az egészséges változat az, amikor valamilyen szempontból felnézünk az adott személyre, és abból igyekszünk értéket alkotni a saját életünkre vonatkozóan.

Én úgy érzem, hogy azon az úton járok, amire születtem, és igyekszem is rajta maradni, haladni előre. De abban, hogy ezt megtaláljam, hatalmas szerepet töltöttek be olyan emberek, akikre ismeretségünk óta felnézek, és mindig fel is fogok. Na jó, van, egy olyan is, akit nem ismerek személyesen, mégis csodálom. :)

Szeretném megosztani az olvasókkal, hogy aerobik- és táncoktatóként dolgozom, amely foglalkozásnál jobbat el sem tudnék képzelni. 6 és fél éves korom óta sportolok szívvel-lélekkel. Minden nap hálát adok azért, hogy ezt az életet kaptam. Imádom a családomat, a páromat, a barátaimat, a munkámat, a vendégeimet, és számtalan ember van körülöttem, akire valamely tulajdonságának köszönhetően felnézek. Azonban mégis kiemelném azokat, akik eddigi létem során meghatározó szereppel bírtak abban, hogy én milyen legyek, hogy miként viszonyuljak az életemhez és embertársaimhoz. Írásomat ajánlom szeretettel azoknak, akik szívesen olvassák a szavaimat, illetve akik szívesen nyernének egy kis betekintést abba, hogy elsősorban kiknek a hatására lettem olyan, amilyen. Minden fantasztikus egyéniség, akit most bemutatok egy picit, az életem más-más területén állít elém példát.

Forrás: flickr.com

Az első számú példaképeim édesanyám és édesapám. Remélem, nem gond, hogy most meg is nevezem őket, Szántó Sándorné (Ildikó) és Szántó Sándor. :) Ők azok, akik megtanítottak szeretni saját magamat és másokat, azzal, ahogy ők szeretnek engem. Mindig arra biztatnak, hogy kövessem az álmaimat (természetesen a lehetséges keretek között). Támogatnak lelkileg és anyagilag is, amennyire tudnak. Szinte a semmiből teremtették meg, hogy a testvéremnek és nekem mindenünk meglegyen. Érezhetően büszkék ránk. Segítenek mindenben, amiben szükséges. Úgy neveltek, hogy lássam meg a jó dolgokat az életben, hogy ne foglalkozzak a rosszindulatú emberekkel, és segítsek másokon, ahogy csak tudok. Ezeket a dolgokat pedig nemcsak mondták, hanem ők maguk is ilyenek. Mindig támogatnak a háttérből, de hagynak kibontakozni. Ha feladnék valamit, amire egyébként képes lennék, biztatnak, hogy csináljam tovább. Amikor tanácsot kérek, adnak, de nem várják el, hogy azt feltétlenül be is tartsam, mindig azt mondják, úgy döntsek, ahogy nekem a legjobb. Ha egyszer szülő leszek, igyekszem olyan lenni, mint ők. Úgy érzem, jó embert neveltek belőlem, és szerencsére ezt nem csak én látom így. Bár szubjektív annak megítélése, hogy kinek mi a jó, de szándékosan biztosan nem ártanék senkinek, talán ez annak minősül. :)

A második példaképem egykori fitneszedzőm, Rafael Alija. 20 évig jártam hozzá fitneszedzésekre, vettünk részt együtt versenyeken és fellépéseken. Csupán azért hagytam abba ezt a sportágat, mert munka mellett már nem tudok annyit hazajárni, és másik edzőhöz nem akartam menni. Alija gyermekkorában a Szovjetunióban volt válogatott szertornász, majd ugyanott edzősködött is, ezt követően pedig egy magyarországi kisvárosban, Várpalotán folytatta fantasztikus tevékenységét. Egy idegen országban, kezdetben nyelvtudás nélkül, megteremtette ugyanazt, amit a hazájában. Számos sikert ért el tanítványaival, vagyis velünk, és a mai napig nyomon követi, kinek miként alakul az élete. Rendkívül szigorú oktató, amit valaki nem bír elviselni, de nekem pont erre volt szükségem, ahogy sok más gyermeknek is, sőt a legtöbbre ráférne néhány edzés vele. :) Ő hozta meg a kedvemet a mozgáshoz, ő szerettette meg velem a sportot, neki köszönhetem, hogy erre az útra léptem. Ő mindig biztos volt abban, milyen lehetőségek rejlenek bennem, kihozta belőlem a maximumot. Lehet, hogy egy kis kiabálással érte el, de nem engedte, hogy kevesebbet teljesítsek annál, amire képes vagyok. Amikor például féltem egy akrobatikai elemet végrehajtani, vagy azt hittem, nem sikerül, ő ezt nem hagyta rám, egészen addig hajtott, amíg mégiscsak meglett. A városnak számos dicsőséget hozott a tevékenysége során, mindig büszke a tanítványaira, és most is számíthatunk rá. Ő az, akitől kitartást, fegyelmet és tiszteletet tanultam. Emellett a színpadi szereplést is elsajátítottam tőle, ami a munkámban sem utolsó szempont. :)

Fontosnak tartom megemlíteni a gimnáziumi testnevelő tanáromat, Torba Ágnes Melindát (vagyis Ági nénit). Ő egyszerűen mindig vidám, mindenkivel kedves, akkor is, amikor neki esetleg rossz napja vagy bármi problémája van. Imád mindenféle sportágat végezni és tanítani is. Szívvel-lélekkel végzi a munkáját. Látszik, hogy szereti az életet, a diákjait. Még a legérdektelenebb tanítványaihoz is aranyosan viszonyul, van hozzájuk türelme bőven. Aerobikóráin is részt vettem néhányszor, amiket mindig vidáman tartott, és ahol mindenkihez volt egy-két kedves szava. Mosolygós, pozitív a kisugárzása. Pedig egyáltalán nem gondtalan a magánélete, sem egészségügyi szempontból, sem a családját illetően, mégis leküzd minden akadályt, emellett pedig még másoknak is erőt ad.

Forrás: unsplash.com

Hála égnek vannak barátaim, akiket szeretek, tisztelek, becsülök. De van egy közöttük, aki kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, és sokan példát vehetnének róla. Én felnézek rá, pedig fiatalabb nálam. Szikszai Nikit a Testnevelési Egyetemen ismertem meg. Egy ragyogó nő, annak ellenére, hogy gyermekkora óta folyamatosan próbára teszi az élet. Aki nem ismeri, csak kívülről látja, azt gondolhatná az életfelfogása, a viselkedése alapján, hogy olyan ember, akinek minden könnyedén az ölébe pottyan. Márpedig ez hatalmas tévedés. Mindenért megküzd az életben, mégis fantasztikus, hogy milyen életkedve és kisugárzása van. Keményen dolgozik az alakjáért, a sportsikereiért, támogatja a családját, minden lehetséges módon. Előfordul, hogy egy pillanatra elkeseredik, mert sokszor csalódott már, aztán mégis mindig feláll, megállíthatatlanul megy tovább, miközben beragyogja a körülötte lévők életét. Lelki támasznak ott vannak a barátai, részben a családja is, de mindent önállóan valósít meg, és végül mindig eléri a céljait. Rettentő erős nő. Nem csak lelkileg és mentálisan, hanem fizikailag is, hiszen négyszeres kempó világbajnok. :) A rengeteg teendője mellett a barátaira is fordít energiát. Van egy mondás, mely szerint mindenki a maga sorsának kovácsa. Csak éppen szerintem nem mindegy, milyen alapanyaggal kell dolgoznunk. Niki azonban megmutatja a világnak, hogy kevésbé jó acélt is kiválóan meg lehet edzeni. :)

Azért csak akad egy híres személy is, akire bizonyos szempontok alapján szívesen hasonlítanék. Őt pedig Jennifer Lopeznek hívják. Gyermekkorom óta kedvelem a munkásságát, felnőtt koromtól kezdve pedig csodálom őt. Imádom a latin stílusú zenéit, kiváló színésznőnek tartom, a színpadi előadásai lenyűgözőek számomra, de azért színre lépnek a külsőségek is. Szerintem az egyik legszebb nő a világon. Különleges, gyönyörű és nőies. Ami mérhetetlenül megfog benne, hogy ő nem az a vékony modell alkatú hölgy, akikből általában sztárt csinálnak, hanem telt idomokkal rendelkezik, és a legtöbb általam ismert embernek mégis tetszik az alakja. Ezt ráadásul gyermekáldást követően is képes volt megtartani. Valószínűleg ebben többen is a segítségére voltak, ráadásul neki tényleg annyi a dolga, hogy jól tartsa magát, de akkor is példaértékű. Sajnos hallottam egyet s mást, hogy a hétköznapi életben felsőbbrendűnek tartja magát embertársainál, de egyrészt ennek ki tudja, mennyi az igazságtartalma, másrészt rá nem emberileg nézek fel, hanem az adottságainak és teljesítményének köszönhetően. Emellett pedig szerintem a műsorszámaival számtalan rajongójának szerez örömet. :)

Mindent egybevéve sok ismerősömre felnézek, mégis ők azok, akik kifejezetten ösztönzőleg hatnak, illetve hatottak a személyiségem fejlődésére.

Számomra csodálatos érzés, hogy vannak, akiknek a szemében én is példakép lehetek. Ez nem az én fejemből pattant ám ki, hanem valóban mondták már páran az egykori fiatalabb csapattársaim közül (vagy éppen az anyukájuk mondta :) ), valamint a jelenlegi tanítványaim közül egyaránt. Sőt, néha nem is szükségesek a szavak, hanem valakinek a tekintetében látom a csillogást, amit nagyon köszönök.

Mindezekből azt a következtetést vontam le, hogy nem kell közismert személynek lennie annak, akit példaképnek tekintünk. Gyakran olyan emberek az ideáljaink, akik mások számára beleolvadnak a tömegbe, számunkra mégis kiemelkedők valamiben. Elég, ha csak egyetlen tulajdonsága megragad, és az lendít minket pozitív irányba. Előmozdíthatja olyan értékes képességünket, tudásunkat, amelynek korábban nem is voltunk ismeretében.

Kívánom, hogy mindenkit olyan személyek vegyenek körül, akikre felnézhet, akik építő jelleggel hatnak rá. Egy-két példakép ugyanis jól jöhet ahhoz, hogy olyan utat kövessünk, ami boldoggá tesz minket.

A kiemelet kép forrása: flickr.com

16440cookie-checkKik a példaképei egy példaképnek?