Régebben már írtunk a mosható pelenkáról (Markotán Mónika írása itt olvasható). Azért került elő ismét a téma, hogy lássátok, nem csak egy ember állítja, hogy egyszerű és költségkímélő mosipelust használni. Kismamánk, Ágnes is szinte az első pillanattól szimpatikusnak találta ezt a környezettudatos megoldást. Természetesen ez, mint általában az újdonságok, sem került be zökkenőmentesen a hétköznapjaikba – erről mesél nekünk Szabó Ágnes. (Az előző részek itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatók.)

Nem is emlékszem igazán, hogy honnan jött az ötlet. Talán egy volt tanítványom (na, nem vagyok olyan öreg, csak még egyetem alatt tanítottam őt, aki akkor tizenegyedikes volt) Facebook oldalán láttam egy képet, amin a kisfia mosható pelenkában pózolt. Várandósan aztán egyre többet kezdtem olvasni a témában, és nagyon megtetszett a mosipelus. Jót tesz a baba bőrének, környezettudatos, és még csinos is. Kell ennél több érv? Sokak szerint drága, viszont ezt már többen megcáfolták, hiszen egy gyerkőccel számolva is körülbelül harmadannyiba kerül a szobatisztaságig, mint az eldobós. És mivel ezek akár több gyereket is ki tudnak szolgálni, hosszútávon még gazdaságosabb.

Forrás: flickr.com

Mivel rengeteg típus van, kezdőként könnyű belezavarodni, és akár az ember kedvét is szegheti a „tudatlansága”. Nem egy ismerősöm van, aki azért nem vágott bele, mert túl macerásnak találta (egy, maximum két típus egy, maximum két kipróbálása után). Több cikket, weboldalt, Facebook-csoportot felkerestem a témában, e-mailes tananyagot kértem (ingyenes), és néhány nap alatt biztossá vált, hogy ez lesz az én utam.

Várandósan még nem voltam moshatópelenka-klubok tagja (pedig ott is rengeteg segítséget lehet kapni), de úgy éreztem, hogy menni fog a dolog. Nem szerettem volna új pelusokat, hiszen egy kezdő csomag megvásárlása tényleg megkurtítja az ember pénztárcáját. Éppen ezért különböző Facebook-csoportokban kezdtem el nézegetni a hirdetéseket. Összevetettem az újak árait a használtak átlagos árával, és vártam a megfelelő eladót. Viszonylag hamar sikerült is találnom egy anyukát, aki nem messze lakott a munkahelyemtől, így elmentem hozzá válogatni. Kb. három új zsebes (kínai) pelus áráért kaptam húsz használt pelenkát (zsebeseket, csónakost csónakkal, egyméretes külsőt) nagyjából ugyanennyi hozzá való betéttel. Nagyon örültem neki, hiszen ez kezdő készletnek kiváló volt, és ha mégsem vált volna be, akkor is könnyedén túladhattam volna rajta anélkül, hogy egy fillért is buktam volna.

A kórházba eldobós pelenkákkal érkeztem (egyes méretű pelus volt, amit én vásároltam), hiszen első gyermeknél minden új volt, nem akartam már ott bénázni a mosival. Itthon aztán már az első nap kipróbáltuk az egyik cuki pöttyös pelenkát, és teljes volt a kudarc. Minden pisis volt. Szerintem direkt kétszer annyit pisilt, mint előtte, és gyakorlatilag a melléig felázott a gyermek. Jó, jó, nyugtattam a férjemet, biztosan csak bénán adtam rá. Kipróbáltam egy másikat, az is hasonlóan szerepelt. Mi lehet a hiba? Biztosan nem a pelenka a hibás, valami más lehet a gond. Ki is derült, hogy habár ez a zsebes egyméretes, azért van olyan, hogy túl nagy a babára. Rendben, majd belenő. De akkor addig mi legyen? Nem szeretnék hónapokig eldobóst használni, amíg tényleg bele nem nő ezekbe.

Újra az internetre támaszkodtam, és megtaláltam az újszülött pelenkakülsőket, és találtam is egy hölgyet, aki éppen árusította a készletét. Így tettem szert hat darab cuki újszülött külsőre tizenkét hozzá való betéttel és tizenkét S-es méretű prefolddal, 14 000 Ft-ért. Két nap múlva hozta is a futár, és egy mosás után már következett is a bevetés, és az újabb kudarc. Megint ázott. Nem nagyon értettem, hogy a prefold mire való ilyen pici babánál, így a külsőbe csak egy betét került. Bizony, ezért ázott. Kevés volt a nedvszívó anyag, és természetesen, amit nem tudott elnyelni, azt kiengedte. Ekkor már a férjem kezdte elengedni ezt a mosható pelenka dolgot (pedig előtte maximálisan támogatott benne), és egy kicsit én is megrendültem, de nem adtam fel.

Forrás: flickr.com

Újabb olvasás, ezúttal a prefoldról. Találtam is egy nagyon jó oldalt, ami különféle hajtogatásokat mutatott be. Ezek közül én a Bikini Twistet próbáltam ki. Ekkor a prefold fölé tettem a pelenkakülsőt, amibe a biztonság kedvéért egy betétet is csatoltam. Végre sikerült! Nem ázott, simán bírta a három órát is akár. Néhány nap alatt nappalra 100% mosisok lettünk. A próbálkozások két és fél hétig tartottak, ami idő alatt másfél csomag hármas méretű eldobhatós pelenkát (ezeket ajándékba kaptuk, és bár óriási nagyok voltak, nem akartam kisebbet venni, hiszen egyáltalán nem akartam pelenkára költeni) használtunk el.

Éjszaka továbbra is az eldobóst használtuk, de már megvolt a tervem a teljes átállásra. Ajándékba kaptunk egy gyapjú pelenkát, ami viszont elkeveredett a megrendelés során, így heteket kellett rá várnunk. Sajnos időközben mind a két csomag ajándékba kapott eldobós pelenkánk elfogyott, így éjjelre kénytelen voltam venni egy csomaggal. Próbáltam a lehetőségekhez képest minél környezettudatosabb megoldást választani. Szerencsére ezt a csomagot már nem kellett elhasználnunk, hiszen hamarosan megérkezett a gyapjú pelus. Ekkor már csak annyi választott el a teljes győzelemtől, hogy ezt a típust bizony lanolinozni kell használat előtt, ami miatt még pár napig nem tudtuk használni.

Végül aztán két hónapos korára 100%-os mosipopós lett a kislányunk. Nappal az újszülött pelust, éjjel a gyapjút használtuk. A gyapjú alá megkötős pelus került, amit szintén ajándékba kaptunk. A megkötős belsejébe pedig prefoldot és szárazon tartót tettem. Egyszer sem ázott át sem éjjel, sem nappal. Ekkorra már az apukája is megszerette a mosipelust. Olyannyira, hogy még dicsekedett is vele a barátainknak.

Forrás: unsplash.com

Három hónapos kora körül aztán az újszülött pelusok kezdtek kicsinek tűnni. Szerencsére az első csomagban az egyméretes pelenkák mellett volt csónakos is, így kipróbáltam nappalra. Sokkal jobban bevált, mint az előző. Ebbe elég volt egy prefoldot háromfelé hajtogatva beletenni, és így is kibírt három órát ázás nélkül. Az éjszakai gyapjú mellé beszereztem még egy ugyanolyat, hogy az esetleges lanolinozás idejére is legyen mit hordania éjjel. Ezt újonnan vettem, mivel a gyapjút viszonylag könnyű tönkre tenni, és a használt pelusok sem számottevően olcsóbbak az újaknál. Mivel az éjszakák ébredés nélkül teltek, 12-13 órát volt rajta a gyapjú pelenka ázás nélkül. Hogy semmiképp se történjen baleset, nagyjából három hónapos kora körül már egy háromba hajtott kis törülköző is került az eddigiek mellé az éjszakai pelenkába.

Egy darabig meglettem volna ezzel a készlettel, de az egyik nap visszautasíthatatlan ajánlat jött velem szembe. Fillérekért kaptam egy óriási készletet, mivel egy anyuka gyermeke szobatiszta lett, és nem akart egyesével megválni a készlete darabjaitól. Átnéztem hát az én meglévő pelenkáimat, átválogattam a tőle kapottakat, és a számomra felesleges darabokat meghirdettem. Ráértem, így nem egyben, hanem darabonként (kicsivel az átlagos használtpelus-árak alatt) értékesítettem a maradékot. Most van egy szuper készletem, ami mellé szobatisztaságig már csak néhány éjszakai gyapjút (ezek méretezettek) kell majd beszereznem, és ami a kislányom után a többi gyermeket is nagy valószínűséggel ki fogja szolgálni. És hogy hol tartok anyagilag? A filléres csomag maradékait az eredeti ár háromszorosáért adtam el (még egyszer kiemelem, hogy még így is nyomott áron), így akkor lesz teljesen ingyen a készletem, ha még négy-öt gyapjúpelust veszek majd. Egyelőre tehát a készlet mellett pénzt is kerestem a mosható pelenkákkal.

Forrás: flickr.com

Igen, de a rengeteg mosás! Víz, öblítő, mosószer… Azt nem számoltam ki, hogy ez mennyi lehet, de mivel három-négy naponta mosok egy adagot (pelusok és babaruhák egyben) rövid programon, nem gondolnám, hogy többet költök erre, mint aki csak a babaruhákat mossa. A betéteket és prefoldokat használat után áztatom a következő mosásig. Ehhez a baba fürdővizét és a szárítógépben összegyűjtött vizet használom.

Na jó, de rengeteg időt elvesz… Szerintem nem. Este összekészítem a másnapi pelusokat, ami nagyjából öt percet vesz igénybe. Használat után, ha pisis, akkor csak vízben öblítem kicsit, ha kakis, akkor kell „sikálni”. Amíg anyatejes kaki volt, addig vízzel „lecsapattam” a nagyját, majd körömkefével és marhaepeszappannal súroltam kicsit. Mióta „gurulós” a kaki, azóta még egyszerűbb: sokkal kevesebb tisztítást igényel (végtermék a WC-be, betét átdörzsöl). Az öblítéssel/sikálással körülbelül tizenöt percet töltök el összesen naponta. Ennyi időt elvinne az is, ha boltba kellene szaladgálni, illetve esténként ki kellene vinni a szemetet.

Mindent összevetve nagyon örülök, hogy rátaláltam a mosható pelenkára. Sok új ismerősöm lett, jót teszek a babámnak és a környezetemnek is! Viszont, mint minden újdonságra, erre is igaz, hogy nem szabad az első kudarc után feladni!

A kiemelt kép forrása: flickr.com

13930cookie-checkIsmerkedésem a mosható pelenkával – Kávészünet egy kismamával 8.