Hogyan lehet örökbefogadással érintett emberek csoportjába bekerülni? Egyáltalán miért szükséges bekerülni? És hogyan néz ki, amikor már bekerültél? Ezekről szól a cikksorozat 15. része. Szabó Noémi írása.

Miért érdemes hasonszőrűekkel megismerkedni?

Vegyetek részt minél több civil szervezet által rendezett rendezvényen, találkozón – hallottuk már a legelején is, amikor még csak ismerkedtünk a témával. A pofavizit alkalmas arra, hogy a közvetítő szervezetek megjegyezzenek, szimpatizáljanak veled és a végén mondjuk előnyben részesítsenek, amikor egy kisbaba sorsáról döntenek. A világ ilyen, a kapcsolati háló fontos és hasznos tud lenni.

De szerencsére nem csak ennyiről van szó.

Ha csak a jópofizás miatt kéne eljárnunk egyébként unalmas eseményekre, akkor valószínűleg hamar megunnánk.

De ha arról az oldalról vizsgáljuk a dolgot, hogy az elején el sem tudja képzelni a leendő szülő, az örökbefogadásra jelentkező, hogy hogyan fogja a gyermekét hozzá hasonló sorsú kicsikkel összehozni, vagy milyenek a cigány gyerekek, milyenek a 2 év körüliek, ha már nagy esélyünk van ilyen és ekkora gyereket kapni.

Tudjuk, hogy fontos az emberek számára a hozzájuk hasonlókkal, ennélfogva kényelmes és biztonságos környezettel találkozni, érintkezni. Nincs ez másképp a gyerekeknél sem: az örökbefogadott óvodás olyan közösségbe jár, ahol rajta kívül senki nem jár ebben a cipőben, még csak nem is hallották ezt a szót. Ettől ő kirekesztve érezheti magát, csodabogárnak képzelheti és elszigetelheti magát – ha a többiek nem is teszik. Tehát érdemes megismertetni őt más örökbefogadottakkal és a szülőknek is segít, ha tapasztalatot cserélhetnek. Erre például tökéletes, ha egy-egy családi napi részvétel után ezen közösségek tagjának mondhatod magad.

Elég hamar egyértelművé vált számunkra, hogy nagy valószínűséggel cigány felmenőkkel rendelkező gyermeket fogunk nevelni. Na de ha utoljára a szülővárosunkban volt kapcsolatunk cigányokkal, akkor mit lehet tenni? Azok a gyerekkori, iskolai, szomszédi kapcsolatok jók voltak, szép emlékek, de azóta megszakadtak, így nem nyúlhatunk vissza. A budapesti albérletünkben, a felsőfokú végzettségű barátaink körében és az irodai munkánk során nem sok cigány emberrel kerülünk kapcsolatba – sajnos. Borzasztóan hasznos, hogy a családi napokon és az egyéb online rendezvényeken, beszélgetéseken érzékenyítenek minket, testközelből ismerhetünk meg cigány származású gyerekeket, láthatjuk, hogy ők is pontosan ugyanolyanok, mint a nem cigány gyerekek.

Mivel nem csak újszülött örökbefogadására jelentkeztünk, esélyes, hogy nem is újszülöttet fogunk kapni, inkább 1,5-2 év körüli lurkót. Ugyan már vannak a baráti körünkben gyerekek, de nem mindegyik érte még el ezt a kort (vagy már kinőtte), így nehéz volt visszaemlékeznünk például arra, milyenek voltak a kistestvéreink ilyen idősen. Hogyan lőjük be? Nos, erre is alkalmas, ha elmegyünk néhány rendezvényre, ahol a családok közt vannak ilyen korú gyerekesek is.

Mózeskosár családi nap

2021. június 05, szombat. Elsőként a Mózeskosár Egyesület családi napjára mentünk el. Végre lazítások vannak a covid-szabályok kapcsán és végre jó az idő is, így lehet ilyeneket szervezni. Ez az egyesület nem segít elő örökbeadásokat, viszont az egyik alapítója, Székely Zsuzsanna egy nagyon jó szakember. Több online eseményükön is részt vettünk (a lezárások idején csak ilyeneket lehetett tartani), így ismerjük és szimpatikusnak találjuk a munkásságukat.

A magyarkúti Irma-forráshoz szervezték az eseményt. Lehetett csoportosan vonattal menni és természetesen autóval is egyénileg. Az óriási játszótéren rengeteg ember volt, aztán kiderült, hogy nem mindenki tartozik a mi csapatunkba. Az első percekben kissé megszeppenve toporogtunk, kerestük az ismerős arcokat (ami elég nehéz úgy, hogy Zsuzsát is kb. csak online láttuk eddig). Viszonylag hamar megtaláltuk a helyünket, barátsággal fogadtak bennünket, de ez mégiscsak egy összeszokott társaság, így mi kicsit kilógtunk, nem volt közös témánk, hiszen ők már családosak, évek óta gyerekeket nevelnek, idősebbek, mint mi…

Viszont a gyerekek nagyon aranyosak voltak. Nyitottan jöttek oda hozzánk és beszélgettek velünk. Zsuzsa emlékezett ránk az online alkalmakról, ezért eleinte vele társalogtunk. Aztán minden feloldódott, mint forró kávéban a cukor, és a plédünkkel letelepedtünk a többiek mellé, beszédbe elegyedtünk. Egy férfi (sajnos nem emlékszem a nevére, tök ciki) kifejezetten sokat mesélt, biztatott minket, a saját életükből idézett fel történeteket. Megnyugtató volt például azt hallani tőle, hogy nem lesz örökké téma az örökbefogadás, egy idő után már minden körülöttünk élő ember tudni fogja és már nem kell naponta magyarázkodnunk miatta.

Összességében jól sült el a nap, jól éreztük magunkat és jól le is égtünk, mert idén nyáron akkor voltunk először hosszabb távon tűző napon.

Fészek vadasparki találkozó

2021. június 19, szombat. A Fészek Alapítvány is szervez évente családi napot. Az alapítvány egyik munkatársával szintén van némi kapcsolatunk (például a Start csoportnak ő az egyik szervezője), így nem volt kérdés, hogy erre az eseményre is elmegyünk. A Pákozdi Pagonyban tartották, ahol lehet tüzet gyújtani és aznap még pont nem volt tűzgyújtási tilalom, ezért készültünk fával és nyársalnivalóval.

Valamivel többen voltunk, mint a másik találkozón, ettől kicsit még elveszettebbnek éreztük magunkat, de itt érezhető volt, hogy vannak újak is, nem csak a jól összeszokott csapat jött el. Szerencsére találkoztunk egy családdal, akik a Mózeskosár rendezvényén is részt vettek, így már „régi” ismerősként üdvözölhettük egymást. A Fészek munkatársai azt a „tematikát” találták ki, hogy a várakozókat (tehát, akik még nem kaptak gyereket) egy asztalhoz ültették, gondolván, hogy úgyis egy az érdeklődési körük. Nekünk ez kicsit furcsa volt, hiszen mi pont azért mentünk oda, hogy a már családosokat megismerjük, megfigyeljük, lássuk a gyerekeket, megtapasztaljuk a viselkedésüket.

Miután ebédidőben megvolt a sütögetés is, rohannunk kellett egy másik programra (meg hát a hőség is kezdett eldurvulni), úgyhogy nem maradtunk végig. Mindenképp jó és hasznos volt ismét sorstársakkal találkozni.

Online rendezvények

Még néhány szót ejtek arról, hogy amíg a járvány miatt nem lehetett személyesen találkozni, addig mit csináltak a különböző szervezetek.

Az orokbe.hu blogon is vannak időnként előadások, beszélgetések, a Fészek Alapítvány minden hónap utolsó péntek estéjén tartja a Fészek Cafe című rendezvényét és a Mózeskosár Alapítvány is rendszeresen szervez hasonlókat. A Mózeskosár legtöbb eseményén részt vesz egy pár, akik nagyon aktívak és szimpatikusak. Egyszer közösen szerveztek egy érzékenyítő „tréninget”, ami a cigánysággal volt kapcsolatos.

Az elmúlt fél évben sok ilyenen tudtunk részt venni, főleg, mivel csak otthon kellett ülnünk és nem ment el sok idő a valahova utazással.

Ezúton is köszönjük a szervezőknek a sok ingyenes alkalmat!

A következő cikkben szót ejtek a leggyakrabban nekünk szegezett kérdésekről és a tévhitekről, amik a magyarok fejében élnek az örökbefogadással kapcsolatban.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com

19710cookie-checkCsaládi napok – Gyermek, aki nem hasonlít a családjára 15. rész