Itt a harmadik rész! A kismamánk most (a Kávészünet 1. része itt, a 2. része itt olvasható) a kelengyével kapcsolatban lát el tanácsokkal. Mit érdemes bepakolni és elvinni a kórházba? Mi az, ami az ajánlások ellenére feleslegesnek bizonyult?

Persze minden kismama más és más, így ez a lista sem univerzális, de egy személyes tapasztalat jó kiindulópont ahhoz, hogy eldönthesd, neked mire lehet szükséged, ha odajutsz :) Szabó Ágnes sorozata.

Sokan sokféle tanáccsal látnak el a várandósság alatt, a szülés előtt, egyebek mellett azzal kapcsolatban is, hogy miket kell, és miket nem kell beszerezni. Szerintem ez is egy olyan dolog, amit az ember saját habitusa és igényei alapján kell, hogy mérlegeljen. Én itt most azt fogom megírni, hogy nekem mi vált be, és mi bizonyult feleslegesnek.

Kezdjük mindjárt a várandósság időszakával. Mivel nyári babám van, a súlygyarapodás jórészt tavasztól volt aktuális, így nálam a kismamakabát fel sem merült. Ha viszont januárban fogsz szülni, akkor hidd el, szükséged lesz rá.

Forrás: flickr.com

Az első vásárlásom (a kismamasággal járó holmik 90%-át használtan vettem, hiszen így töredék áron jutottam hozzá a szükséges felszerelésekhez) egy övterelő volt. Van, aki nem használ ilyet, van, aki már csak nagy pocakkal, nekem megnyugtató volt már 8 hetesen is, hogy nem a pocakomat terheli egy-egy fékezés során a biztonsági öv. 2000 Ft-ért vettem használtan, és szerintem később a tesóknál is nagyon hasznos lesz. Mivel a munkámból adódóan sokat vezettem a várandósság alatt, akár a tízszeres árat is megérte volna.

Forrás: flickr.com

A következő, amit vettem, egy szoptatós párna volt. Na, nem azért, mert már ekkor szoptattam. Ez a párna banán alakú, kb. 150 cm hosszú, és polisztirol gyöngyökkel van megtöltve. Kismamaként az első trimesztertől kezdődően csak a jobb oldalamon sikerült aludnom, így ez a párna nagyon jó szolgálatot tett abban, hogy amennyire lehet, kímélje ezt az oldalamat közel 8 hónapon keresztül. Ha jól emlékszem, postával együtt 3000 Ft-ba került, szintén használtan. Úgy gondolom, hogy ezt is fogom még használni később. Nekem az eredeti funkciójában nem vált be, de ismerek olyan nőket, akiknek ez segített a megfelelő szoptatási póz megtalálásában.

Forrás: flickr.com

Ruhát viszonylag keveset vásároltam, azokat is javarészt másodkézből szereztem be. Általában egyrészes ruhákban szeretek járni harisnyával vagy cicanadrággal, ezek a ruhák pedig az anyaguknak köszönhetően még az utolsó napokban is nyúltak velem (most pedig ugyanúgy jók rám, nem lógnak rajtam). Ami ruhaneműből hasznosnak bizonyult, az a kismamafarmer (nem volt ki a kőművesdekoltázsom, ha leültem) és -cicanadrág, a kismamaharisnya és -pizsama. Amit e mellett beszereztem (néhány vicces póló, egy-két szoknya és ruha), az inkább csak azért volt, hogy ne mindig ugyanazt a néhány ruhát hordjam.

Forrás: flickr.com

Júniusban a férjemtől kaptam egy szuper csipeszt ajándékba. Ezt az egyik külföldi élelmiszerbolt nonfood részlegén vásárolta nekem. Na, nem ruhacsipeszre kell gondolni. Ezzel a csipesszel a földre leejtett dolgokat lehet felkapkodni. A szemétszedők eszközére hasonlít legjobban. Az egyik vége a csipesz, egy kis mágnessel kiegészítve, ha a kulcsodat ejtenéd le. A másik vége pedig a fogantyú és egy cipőkanál. Nagyon hasznos valami, mondjuk én viszonylag keveset használtam, de a teregetéskor leejtett zoknik felszedésére kiváló volt az utolsó hetekben. Az egyik barátnőm mesélte, hogy ő a második terhessége végén már csak összerugdosta egy kupacba, amiket nap közben leejtett, és egyszer hajolt le, hogy felvegyen mindent. Ezt egyébként meg tudom érteni…

Forrás: flickr.com

Vettem, és használtam egyébként a pocakra olajat és krémet is. Ezek jó illatúak voltak, és kellemes esti szeánsznak mondanám a használatukat, de körülbelül ennyi. Gátmasszázsolajat is használtam az utolsó hetekben, de nálam ez sem hozott túlságosan látványos eredményt (gátmetszésre így is szükség volt).

A következő izgalmas vásárlás a kórházas bőröndökbe való felszerelések beszerzése volt. Elég korán, már a 30. hét környékén elkezdtünk összepakolni (és folyamatosan bővült a tartalmuk). Az egész úgy indult, hogy letöltöttem az internetről egy listát, és elkezdtem átgondolni azt, hogy az ott leírtak közül mi az, amire tényleg szükségem lehet majd. Ennek ellenére volt olyan, amit nem használtam, és olyan is, ami jól jött volna, de nem írta a lista sem, és én sem gondoltam rá.

Ami nekem valóban szükségesnek bizonyult:

1. Hálóingek, amiknek nyitható az eleje. Én összesen négyet vittem magammal a kórházba. Talán elfért volna egy ötödik is. Egyet használtam a szülés során (nekem a kórházban nem adtak ottanit), amit utána haza is küldtem, így a három és fél napra három maradt nálam. Ez egyébként elég lett végül, de egy-egy ilyen-olyan baleset miatt előfordult, hogy nyirkosan kellett felvennem.

Forrás: flickr.com

2. Eldobható bugyi (itt saját tapasztalat miatt javaslom, hogy eggyel nagyobb méretűt vegyél, mint amit egyébként viselsz) a szülés utáni első órákra (egy csomagban öt darab van, nekem három meg is maradt). Mamabugyi a kórházi napokra. Ebből azért tegyél el napi két darabot, ha nem szeretnél mosni (márpedig nem fogod kívánni a mosást).

3. Egy nagyobb csomag betét (kb. 24 darab). Nekem bőven elég volt az éjszakai egészségügyi betét, de hallottam olyat is, akinek konkrétan pelenkára volt szüksége az elején. Ez nyilván egyénfüggő dolog. Én nem készültem pelenkával (legalábbis magamnak), és nem is volt rá szükség.

4. Legalább 3-4 törülköző. Egy kell a szülés utáni tisztálkodáshoz. Egy kéztörlésre, egy a felsőtest törölgetésére, egy pedig odalentre.

5. Tisztálkodószerek. Ezek közül például sampont és balzsamot nem használtam, mert a legkevésbé sem volt kedvem a hajmosáshoz (szerencsére nagyon klassz hajam van, alapból is bőven elég kéthetente egyszer megmosnom). Tusfürdőből sem kellett túl sok (azt is főleg kézmosásnál használtam, mert nem vittem külön szappant), a babák állítólag nem szeretik az illatos kencéket (nem tudom, még nem nyilatkozott ez ügyben, pedig már két hónapos), de valahogy én sem vágytam az illatokra az első napokban. Az intim lemosó viszont elég jó szolgálatot tett, azt javaslom bevinni a kórházba. Fogkefe, fogkrém természetesen. Nagyjából ennyi. A mindennapokban sem vagyok egy nagy kencézős, de szülés után még véletlenül sem gondoltam testápolókra és kézkrémekre, így nem is hiányoztak.

6. WC-papír (ebből a nedves változat is kelleni fog), papírzsepi, szalvéta (én egy kistörcsit vittem e helyett). Mi különszobában voltunk a babámmal, ahol volt saját fürdő, így WC-papír volt, de szerintem a többágyas szobákhoz tartozó folyosói mosdókban nem volt ilyen luxus, mivel az anyukák WC-papírral a hónuk alatt „szaladgáltak”.

7. Papucs. Én egyet vittem, és nekem elég is volt, viszont az az egy gumipapucs volt, így fürdésnél is lehetett használni. Ha mamuszt akarsz hordani a szobában, akkor inkább vigyél egy másik lábbelit is…

8. Fürdőköntös. A nyári hőségben ennek nem nagyon éreztem szükségét, de a földszinti büfébe és patikába inkább ebben mentem le, mert nem akartam hálóingben rohangálni (ez vérmérséklettől függ).

9. Ahol én szültem, ott kellett vinni saját étkészletet. Mivel nem volt itthon műanyag, vettem egy aranyos őzikés bambuszkészletet (lapostányér, mélytányér, kanál, villa, pohár), amit később a baba tud használni. A kanál és a villa elég kicsi volt, ezek helyett a korábban túrázásnál használt műanyag kanálgépemet vittem be, és egy kést. Mosogatószert nem vittem, de meleg vízzel meg tudtam oldani a készletem tisztántartását.

10. Nem készültem rá, mert előtte sosem volt szükségem ilyesmire, de az aranyérrel kapcsolatos szerekre (kenőcs és kúp) végül szükségem volt. Szerencsére volt lent a földszinten egy patika, így talán ezt neked is elég akkor beszerezni, ha tényleg szükséges. Ezzel kapcsolatban már itthon jöttem rá, hogy a polisztirolgyöngyös nyaktámasz párna elviselhetővé teszi a leülést. Na, nem a nyakad köré kell tenni, hanem a székre… A kórházban a szoptatós párnát hajtogattam magam alá, hogy „kényelmes” legyen a leülés. Utólag még az úszógumit ajánlották, ez sem lehet rossz, én viszont nem próbáltam, így erről nem nyilatkozom.

11. Én vittem egy könyvet is magammal, de ehelyett mindenki azt vigyen, amivel ki tud kapcsolódni. Volt a szobában tévé is, de mivel 12 éve nincs tévém, meg sem fordult a fejemben, hogy be is lehetne kapcsolni.

12. Enni és inni adnak, a látogatóid is vinni fognak, méghozzá annyit, amennyit egy hónap alatt sem ennétek meg öten, de neked le kell gyűrnöd egyedül három nap alatt. Szoptatós teát nem vittem, utólag betenném a csomagba.

13. Amit nem vittem, de hasznos lett volna, az a mellszívó. Meg is kérdeztem, és azt mondták, nem lesz rá szükség. Biztosan van, akinek nem kell, de nekem nehezen indult meg a tejem, és itthon sokat fejtem a géppel, ami segített a beindulásban, így a következő ilyen eseményre magammal fogom vinni, biztos, ami biztos.

Forrás: flickr.com

14. Szintén a szoptatáshoz kapcsolódik a mellbimbóvédő szilikon. Én nagyjából két hét után kezdtem el használni, de sok fájdalomtól kímélt volna meg, ha előre beszerzem. Bimbóvédő krémet vittem, az is hasznos volt annak ellenére, hogy nem túl márkás terméket vettem, de itthonra már inkább egy jó minőségű, drágább terméket szerzett be a férjem.

15. A babának nem sok mindent kellett vinni, mivel ruhákat adtak a kórházban neki. Amire szükség volt, az egy kis csomag újszülött méretű pelenka, egy gyógyszertári popsikrém (a mekónium miatt ezt javasolták), popsitörlő, tetrapelenka (bukásra), alkohol és vatta a köldökcsonk kezelésére, valamint két cumisüveg és svéd itatópohár. Cumisüveg azért kellett, hogy a vizet tudjuk miben tárolni, illetve, ha pótlásra van szükség, akkor a tápszert tudják miben adni. A svéd itatópohárra pedig azért volt szükség, hogy ne cumisüvegből kelljen adni a babának ezeket a dolgokat. Sajnos, mivel nem indult be rögtön a tejem, szükségem volt ezekre a termékekre, de szerencsére viszonylag hamar rájött a kisasszony, hogy sokkal könnyebb és jobb a ciciből táplálkozni.

16. Végül, de nem utolsósorban ne felejts el olyan ruhákat vinni/előkészíteni otthon, amiben hazamentek majd a kórházból. Ezzel nem volt gond, de az utcai papucs végül otthon maradt (szülés után hazaküldtem, mivel a kórházban nem volt rá szükség), így varratszedésre (magánrendelésre) csini ruhában és gumipapucsban érkeztem a hazamenetel napján…

A kiemelt kép forrása: flickr.com

12090cookie-checkCsak a hasznosat: kelengye, tanácsok – Kávészünet egy kismamával 3.