Sorozatunk 5. része ismét egy lista kitárgyalásáról szól – természetesen nem ugyanarról, mint a 3. rész! :) Mivel Ági kislánya már hazatért a kórházból és megismerkedett az új otthonával, most minket is beengednek a kulisszák mögé. Kiderül, hogy mivel kell, mivel praktikus és mivel nem szükséges bővülnie egy lakásnak ahhoz, hogy kényelmes helyet biztosítson egy újszülöttnek és a szüleinek. (Az előző részek itt, itt, itt és itt olvashatók.) Szabó Ágnes felidézi háztartásuk változását.

A vásárlási és egyéb tanácsok sora a baba világra jötte után sem szűnik meg. Az internet sem segít a helyzeten, mivel minden oldal mást és mást ajánl, vagy épp tart nélkülözhetetlennek. Mi is egy kész kelengyelista alapján dolgoztunk (a lista elemei elkülönítve a szövegtörzs két oldalán olvashatók – a szerk.), de igyekeztünk ésszerű keretek között maradni.

„A babaszoba berendezése
– Kiságy + matrac (mi a kókuszmatracot ajánljuk), pelenkázó
– Polc a pelenkázó közelében, hogy minden kéznél legyen a babaápoláshoz, öltöztetéshez
– 1 db ágyneműgarnitúra
– 2 db ágyneműhuzat
– 2 db gumis lepedő
– Fejvédő a kiságyra (praktikus, nem üti be a baba a fejét a rácsba)
– 1-2 db vékony takaró vagy vastagabb, évszaknak megfelelően
– Éjjeli lámpa
– Szekrény a baba ruháinak
– Légzésfigyelő, babaőr, melyeknek beszerzése mindenképpen a szülőkön múlik”

Mindenképp saját szobát szerettünk volna a kislányunknak, így a meglévő szobák újragondolásával kezdtük a hadműveletet. A könyvtár lett feláldozva, abból lett a kislányunk szobája. Kapott egy többfunkciós kiságyat, amit később ifjúsági ággyá alakíthatunk polccal és asztalkával. Kókuszmatracot vettünk bele, mivel több helyen olvastuk, hogy az a jó a babának, és mivel mi magunk is kemény ágyon szeretünk aludni. A babaszoba berendezése továbbá egy sokpolcos szekrényke fiókokkal, dobozokkal, egy akasztós szekrény és egy szoptatós fotel. A fotel volt az első, amit vettünk, pontosabban ajándékba kaptam karácsonyra. Remek találmány. Az ülő és a lábtartó rész is hintáztatható, ezáltal még aludni is lehet benne, ha sokáig elhúzódna az etetés… Vásároltunk még egy pihe-puha szőnyeget is, valamint egy sólámpát (éjjeli szoptatáshoz szerintem ideális megoldás), így igazán kényelmes és otthonos lett a szoba.

Forrás: babaszafari.hu

Amire szükség van, ha saját ágyában (és nem a szülői ágyban) szeretnénk altatni a babát, az egy kis takaró és egy vékony párnácska, vízhatlan matracvédő, valamint két-három gumis lepedő. Van ágyneműgarnitúránk is hozzá illő ágyneműhuzattal, de a pici babánál még úgysem használható, így ez bőven ráért volna. Szintén az önálló alvás miatt vettünk légzésfigyelővel kombinált babaőrt. Nem sokkal volt drágább, mint egy sima babaőr, viszont én személy szerint nyugodtabban alszom így, hogy van légzésfigyelő is. Később ez a funkció kikapcsolható.

„Babaruházat nyári babáknak
A bababoltok többsége már figyel arra, hogy az évszaknak megfelelő vastagságú ruhákat árusítják, ezzel megkönnyíti a szülők dolgát. Míg ősszel-télen vastagabb, tavasszal-nyáron inkább vékonyabb anyagú ruhát találsz a polcokon.
– 50-es és 56-os vastagabb anyagú pamutbody és rugdalózó, hosszú ujjú (5-6 db méretenként, érdemes megvárni, hogy megszülessen a baba, mert az 50-56-os méret lehet, hogy csak egy hétig lesz jó rá. És azokról se feledkezz meg, akik szintén vásárolni fognak a babának ruhát is a játékok mellett)
– Zokni (ne legyen szoros a gumija)
– 2 db kis sapka legalább (csak ha karmolja magát)
– Kardigán, kocsikabát
– Kisnadrág
– Vékony, ujjatlan hálózsák
– Pólya (hagyományos, angolpólya – nem kötelező)
– 20 db textilpelenka”

Nálunk nyáron született a baba, így a ruhákat is ennek megfelelően válogattuk össze. Új ruhát talán egy-két darabot vettünk, a többit mindet másodkézből szereztük vagy kaptuk. Szerencsére a kisbabák gyorsan nőnek, így túlzottan nem tudják elhasználni az első méreteket. 50-es és 56-os ruhákkal készültem a kislányom érkezésére: tíz bodyt, öt nagyon pici (szerintem ezeken nincs is számozás) zoknit, egy harisnyát, egy kesztyűt (karmolás ellen jól jöhet), két kardigánt, négy-öt nadrágot, négy-öt rugdalózót, három napozót (ez rövidujjú rövidnadrágos rugdalózót jelent) és két pólyát táraztam be. Ebből a pólya és a kesztyű nem került elő végül. Vannak nagyon hangzatos dolgok a kelengyelistában, amiről nem igazán tudtam, hogy mit is jelent. A kedvencem a kocsikabát volt. Minek a kocsira kabát? Persze később megtudtam, hogy a kocsikabát nemes egyszerűséggel kardigánt jelent. Gondolom marketingfogás ez az elnevezés, hogy az ember lánya bemenjen a boltba ezért a fontos kellékért, és ha már ott van, vásároljon pár holmit. Szerencsére mi nem estünk bele ebbe a csapdába.

Forrás: flickr.com

„Babakelengye a fürdőszobába
– Babakád + állvány
– 2-3 db fürdőlepedő vagy kifogó
– Fürdetőszivacs vagy fürdetőkendő
– Vízhőmérő”

A következő nagyobb egységet a fürdőszobai holmik jelentették. Először is szükségünk volt egy babakádra. Ebből is van már rengeteg típus, így mi aszerint választottunk, hogy mi fér el a fürdőszobában kényelmesen, de praktikusan. Mivel kicsi a hely, az állványos megoldás nem jött szóba, mivel azt vagy minden este szét kellene szedni, vagy kerülgetni kellene. Mi egy kihúzható dugójú szűkítő betétes megoldás mellett döntöttünk végül, amihez a férjem készített egy állványt, így a mi fürdőkádunk felett van, könnyen elérhető, nem kell hajlongani, és egyszerű kiüríteni is. A fürdéshez kell még fürdőlepedő (ennek is van másik neve, a kifogó). Ebből érdemes két darabot beszerezni, de többre igazából nincs szükség. Van még fürdetőszivacsunk és vízhőmérőnk (utóbbit néhány alkalommal használtuk, amíg megtanultuk, hogy milyen hőmérsékletű legyen a fürdővíz). Vettünk ugyan babasampont és babafürdetőt, de három és fél hónap alatt mindössze a sampon került elő, az is csak három alkalommal, így ezek nem létszükségletek.

Forrás: flickr.com

„A babakelengye babaápoláshoz szükséges kellékei
A köldökcsonk- és köldökápoláshoz szükséges szereket a gyermekorvos írja fel. Ezek eltérőek lehetnek, hiszen van, aki az alkoholt, más a hidrogén-peroxidos kezelést javasolja. Minden kórházban mást alkalmaznak, ezért érdemes tájékozódnod. Szükséges a köldökcsonk- és köldökápoláshoz még fültisztító pálca, steril gézlap. Ellenőrizd, hogy a kórház tud-e biztosítani mindent számodra, ami a baba köldökápolásához szükséges. Amennyiben nem, akkor még a szülés előtt be kell szerezned mindent, ebben pedig a védőnőd tud segítségedre lenni.”

A fürdőzés előtt és után, valamint a pelenkázások során szükségünk van néhány babaápolási kellékre. Az első napokban köldökcsonk- és köldökápolás miatt legyen otthon a gyermekorvos által felírt alkohol, valamint vatta vagy fültisztító pálcika a használatához. Az első napokban eldobható pelenkát használtunk, valamint az első két hónapban éjjel még nem mertük a mosható pelenkát bevetni (nem volt megfelelő típus még), így az ajándékba kapott popsikrém jó szolgálatot tett. Ma már mosható pelust használunk (erről olvashattok egy korábbi cikkünkben itt), ahhoz pedig nincs szükség krémezésre.

Popsitörlőből rengeteg típus kapható. Mi komposztálhatót használunk, ezzel is csökkentve a hulladék mennyiségét.

Pelenkából egy csomag legkisebb méretűt vásároltam, ezen kívül ajándékba kaptam két nagy csomagot, amit elhasználtunk az első időszakban. A mosható készletet használtan vásároltam, így igazán kedvező áron sikerült beszereznem (valószínűleg a szobatisztaságig nem is kell ezzel foglalkoznom már). Minden fürdés előtt masszírozom a kislányomat, így egy illatmentes babaolajat is vettünk.

Forrás: unsplash.com

Egyéb felszerelésként van itthon lázmérő, egy mérleg (ezt ajándékba kaptuk, egyébként valószínűleg nem vettünk volna), svéd itatópohár, cumisüveg (nyertem egy készletet), mellszívó készülék (ajándék volt), melltartóbetét, körömvágó csipesz (ezt tombolán nyertem). Mosószert és öblítőt nem cseréltem. Mivel soha nem szerettem a színes-szagos mosókellékeket, így mi mindig „fehér” öblítőt és mosószert használtunk, ezen nem változtattam. Amit azóta a mosható pelenkák tisztán tartásához vettem, az a marhaepeszappan, egy fertőtlenítő, lanolin és egy kis lavór.

Különféle oldalakon ajánlanak további felszereléseket, amiket mi nem tartottunk fontosnak. Ide tartoznak a sterilizálók, a cumisüveg-melegítő, az előre bevásárolt gyógyszercsomag, a hajkefe (talán ez még ráér) és a pelenkakuka.

A baba szállításához fontosnak tartottuk, hogy jó minőségű, könnyen összecsukható, unisex babakocsink legyen, így erre nem sajnáltuk a pénzt. Nem is bántuk meg, még annak ellenére sem, hogy a kislányunk sokkal inkább hordozóbarát, mint babakocsibarát. Hordozókat kaptunk, így erre nem költöttünk külön. Van egy rugalmas kendőnk, egy baby tai-unk, egy csatos hordozónk szűkító betéttel és egy karikás kendőnk. Nagyon szeretem valamennyit. A hasfájós időszakban igazán életmentőnek bizonyultak. Az autóban a babakocsi hordozóját használjuk, így ehhez külön csak egy isofixes dokkolóra volt szükség, amit használtan nagyon jó áron be tudtunk szerezni.

Nem készültünk előre a következőkkel, de menet közben mégis beszereztük: egy pihenőszéket (kölcsön kaptuk) és egy orrszívót (nem porszívósat, mert az véleményem szerint nem túl praktikus, hanem egy elektromos változatot). Utóbbinál szintén igaz, hogy nem érdemes spórolni rajta.

Forrás: flickr.com

Összességében nem kevés pénzt és időt fektettünk az előkészületekbe, de nagyon megérte, mert kényelmes, praktikus életteret alakítottunk ki, ami megkönnyíti a nyűgösebb napokat is. Annak érdekében pedig, hogy ne kapjunk harminc pelenkatortát és kétszáz body-t ajándékba, egy Facebook posztban megkértem az ismerősöket, hogy utalványokkal kedveskedjenek, ha mindenképpen szeretnének valamivel hozzájárulni a mindennapjainkhoz. Szerencsére az esetek döntő többségében így valóban hasznos ajándékokat kapunk.

A kiemelt kép forrása: pexels.com

A szövegbuborékok forrása: itt

12730cookie-checkBabakelengye otthonra – Kávészünet egy kismamával 5.