Lássuk, miről lesz szó a Kávészünet sorozatunk utolsó előtti részében! Mit tehetsz, ha nem kívánsz folyton babakocsit cipelni magaddal és nem szeretnéd a babádat folyton a karjaidban hordozni? Az én gyerekkoromban az anyukám egyetlen „kengurut” használt mindhármunkhoz, de a kétezres években már számtalan fajtája létezik a hordozóknak. Hogyan használd a különböző babahordozókat? Milyen kiegészítők léteznek ehhez? Tapasztalatait elmondja Szabó Ágnes.

Mindig is tetszettek azok az anyukák, akik magukon hordják a babákat, kisgyerekeket. Praktikusnak, kényelmesnek tűnt ez a megoldás. Mivel sokat kirándulunk és sétálunk az erdőben, mindenképpen szerettem volna én is „hurcimami” lenni.

Már a várandósság alatt kaptam két eszközt ajándékba. Az egyik egy rugalmas kendő volt, a másik pedig egy csatos hordozó. Mindkettő nagyon tetszett, de persze fogalmam sem volt róla, hogy melyik hogyan működik, így az internetet hívtam segítségül. Szerencsére ma már nagyon hasznos videókat találni, így elég hamar megtanultam a kendő kötését és a csatos felvételét is.

Forrás: unsplash.com

Kislányunk születése után körülbelül 8 nappal használtuk először a rugalmas kendőt. Szinte azonnal elaludt benne. Nagyon szuper találmány, és egyáltalán nem volt bonyolult a használata sem. Egy baj volt vele, de ez sem a kendő hibája. Mivel nyári babánk van, nagyon meleg volt ez a típusú hordozó, és mire már az időjárás megfelelő lett volna, addigra szinte ki is nőtte (habár 9 kg-ig használható, egy idő után már nem tart olyan szépen, így érdemes hamarabb váltani szerintem).

A csatos hordozó jobbnak bizonyult, mivel kevésbé volt benne meleg. A miénk újszülött szűkítőt tartalmaz, így elég korán el is tudtuk kezdeni használni. A férjem is nagyon szerette, mivel sokkal könnyebb volt felvenni, mint a kendőt, és még a mintája is szuper.

Már az első időszakban gyakran használtuk a hordozóinkat, mivel hasfájós volt a kislányunk, és sokszor a hordozás volt az egyetlen megoldás a sírás ellen. Hordozás és tánc (lásd 7. rész). Valami elképesztő szenzor volt beépítve a lányomba az első hetekben. Ha nem táncoltam vagy nem mentem folyamatosan, akkor azonnal felébredt. Még főzni is táncolás közben tudtam… Néha tettem egy-egy kísérletet, hogy leüljek, netán lefeküdjek, miközben rajtam volt, de ezek szinte kivétel nélkül kudarcot vallottak. Ha megpróbáltuk levenni, akkor pedig biztosak lehettünk benne, hogy vége is az alvásnak. Kicsit meg is ijedtem, hogy az első egy-két évet „összekötve”, táncolással kell majd töltenem (persze nem így lett)…

Az első látogatók között voltak a barátnőmék, akik hoztak kölcsönbe egy Baby Tai-t. Ezt a hordozót is imádtam! Nagyon egyszerű a kötése, kényelmes, állítható. Amíg jó volt rá, addig legtöbbször ebben hordoztam.

Forrás: flickr.com

Három hónapos kora körül végre kezdett múlni a hasfájás, és már nem kellett minden nap felkötve táncolni. Voltak napok, amikor nem is használtuk a hordozókat. Amikor mégis előkerült egy séta vagy kirándulás alkalmával, akkor mindig nagyon nagyokat aludt benne.

Egyebek mellett hordozós tornára is járunk hathetes kora óta, így nagyon jó volt, hogy nem ott kellett kitapasztalni a hurcik használatát, hanem már rutinosan érkeztünk. Gondoltam én… A tornán ugyanis a szülők hátán vannak a babák, így az addig megtanult kötések mellé újakat kellett elsajátítani. Szerencsére háton is ugyanolyan jól érzi magát, mint amikor elöl hordozzuk.

Időközben bővült a készletem egy karikás kendővel és egy Mei Tai-jal. Utóbbi a Baby Tai utódja, mivel azt időközben sajnos kinőttük. A karikás kendőt ritkán vettem eddig elő, de egy egész napos fürdőzés során nagyon jó szolgálatot tett, mivel kis helyen elfér, gyorsan felvehető, és ugyanolyan jót aludt benne a kislányom, mint bármelyik másik addig próbált eszközben.

Nálunk a csatos vált be legjobban, legtöbbször azt vesszük elő, de nem bánom, hogy többféle hordozónk is van, mivel így tényleg minden szituációra megvan a megfelelő.

Forrás: flickr.com

A hordozók mellett különféle kiegészítőket is beszereztünk/kaptunk. Van hordozós cipőnk és csizmánk, kapucnis nyakmelegítőnk és a kedvencem, a mamakabát. Utóbbi használható elöl és háton hordozásnál is, és a későbbiekben arra is jó lesz, hogy várandósan hordozzak benne háton, valamint a betétek nélkül a hordozós és kismamakorszak végével önálló kabátként is remekül megállja a helyét. Kényelmes, praktikus és gyönyörű.

Forrás: flickr.com

Nagyon örülök, hogy rátaláltunk ezekre a termékekre. Megkönnyítik a mindennapokat. Sokkal egyszerűbben és szívesebben indulok útnak vonattal, tömegközlekedéssel, mintha a babakocsit kellene cipelnem. Teszem mindezt úgy, hogy egyébként imádom a babakocsinkat, nagyszerű választás volt, de azt más helyzetekben használom szívesebben. A hordozó jó szolgálatot tett például akkor is, amikor vérvételre kellett beutaznom Pestre. Egyébként is jó élményeim vannak az egészségházakkal, ahová járok, de egy „hurcibaba” láttán mindenki azonnal előre engedett, segített, mosolygott. Még a vonaton is átadták a helyet, ha éppen „teltház” volt.

Nekünk bevált a hordozás, és bár előfordult eleinte sírás (főleg új eszköz bevetése során), ez nem jelentette azt, hogy az a hordozó ne lett volna jó, csak meg kellett szokni. A hasfájós időszak lezárulta óta ritkábban kell használnunk őket, de még így is hetente több alkalommal előkerül a csatos vagy a Mei Tai.

A kiemelt kép forrása: pxhere.com

15060cookie-checkBabahordozás felsőfokon – Kávészünet egy kismamával 9.