Újabb bürokratikus körök várnak Noémire és Ádámra. A folyamat vége felé ez már szinte semmiségnek tűnik, de azért van mit írni róla. Szabó Noémi írása.

A következő lépés

Miután vége lett a tanfolyamnak és az utolsó napon tanúsítványt is kaptunk róla, javasolták, hogy aludjunk még néhány napot a dologra és csak utána keressük fel az ügyintézőnket az ún. iratbetekintés időpontjával kapcsolatban.

Nos, én, aki mindig igyekszem egy lépéssel előrébb járni és minden eshetőségre felkészülni, már a tanfolyam második két napja előtti hétköznapon felhívtam az ügyintézőnket :) De akkor még csak érdeklődni szerettem volna és nem is hittem, hogy időpontot is kapunk.

Arra voltam kíváncsi, hogy pontosan miket kell majd bevinnünk hozzá, amikor az iratbetekintésre bemegyünk. A betegséglistát kellett véglegesítenünk és leadnunk, illetve a már kikért jövedelemigazolásainkat is be kellett vinnünk. Valójában a betegséglistát mi már a jelentkezés előtt (novemberben) átbeszéltük Ádámmal, mert úgy tudtuk, hogy a jelentkezés első pillanatában megkapjuk a táblázatot és ki is kell töltenünk – ehhez képest ugye haza is hozhattuk (és hónapokat ülhettünk rajta). Az én jövedelemigazolásom ekkorra már megvolt, viszont Ádámnak nehezebb volt beszereznie, nem lett meg időben. Az időpontunk előtt fel kellett hívnunk az ügyintézőnket, hogy mehetünk-e így is hozzá és később pótolhatjuk-e a dokumentumot. Szerencsére igen, így amikor később meglett az igazolás, akkor csak elektronikusan továbbítanunk kellett.

Tehát a tanfolyamot május 23-án fejeztük be és május 31-én reggel már a Tegyeszben ültünk az ügyintézőnknél.

Iratbetekintés

2021. május 31, hétfő. Reggel 9-re érkeztünk. Megkaptuk a rólunk készült leírásokat: mind a környezettanulmányt, mind a pszichológiai szakvéleményt. Ezeket elolvastuk és ha elírás volt benne, azt javították nekünk. Leadtuk az én jövedelemigazolásomat és a kitöltött betegséglistát. Néhány kötelező kör adategyeztetés és aláírás. Megbeszéltük, hogy a napokban küldjük Ádám jövedelemigazolását is, majd az ügyintéző megígérte, hogy utána egyből (június 4-én) továbbítja az anyagunkat a Gyámhivatal felé, merthogy ők hozzák meg a határozatot.

Gyámhivatal

2021. június 16, szerda. Budapest Főváros Kormányhivatala XIV. Kerületi Hivatala Gyámügyi Osztályától kaptunk egy e-mailt, melyben mellékelve egy végzést találtunk. A végzésben az szerepelt, hogy a feladatunk nyilatkozni erről-arról (például hogy továbbra is fenntartjuk örökbefogadási szándékunkat). Csak hogy ez se menjen egyszerűen, találtunk egy elírást a dokumentumban, nevezetesen: 0-2 év közötti gyermek örökbefogadására szólt. Mi viszont időközben ezt az elképzelésünket megváltoztattuk és 2 év 3 hónapra toltuk ki a határt. Felhívtam az ügyintéző hölgyet, aki meg is találta az iratanyagban, hogy időközben módosulás történt. Ezt úgy tudtuk orvosolni, hogy a küldendő nyilatkozatunkban kérjük az elírás javítását. Megírtuk a nyilatkozatot, aláírtuk és szkennelve visszaküldtük.

Általában a Gyámhivatal be szokta hívni a jelentkezőket egy személyes találkára, de ez most a vírushelyzet miatt nem lehetséges. Így eshetett meg, hogy mi némi levelezéssel és telefonálgatással „megúsztuk”.

2021. június 18-i dátummal kiállították az alkalmassági határozatunkat és június 29-én megkaptuk postán. Az első lépése le van tudva annak, hogy örökbefogadás útján legyen gyerekünk :) Ha még emlékeztek: nagyjából 2020 nyarán fogalmazódott meg bennünk a gondolat és 2020. december 7-én jutottunk el először a Tegyeszhez.

Már csak türelmesnek kell lennünk és reménykedni, hogy nem 5-6 évet, csak mondjuk 1-2 évet kell várnunk.

Leendő költözésünk

Mivel nem szeretjük az egyszerű helyzeteket és imádjuk bonyolítani az életünket, ebbe a folyamatba is sikerült behoznunk egy csavart.

Évek óta tervezzük, hogy elköltözünk Budapestről, nem szeretünk már itt élni, hangos, büdös, piszkos túl pörgős a város és nem használjuk már ki az előnyeit (pl. hogy egész éjjel nyitva van minden a belvárosban). Ezek mellett pedig nem szeretnénk a fővárosban gyereket nevelni, mindketten vidéki városban születtünk és nőttünk fel, számunkra az a kényelmes környezet. El is kezdtünk pénzt gyűjteni és idén már egész sok meg is lett belőle, ezért elkezdtünk komolyabban hirdetéseket nézni, majd el is mentünk 1-2 lakást megnézni – csak poénból, különösebben komoly szándék nélkül.

Úgy alakult, hogy a második megnézett lakásba majdnem beleszerettünk. Csak azért majdnem, mert nem vagyunk azok az első látásra szerelembe eső típusok, inkább mindent átgondolunk és racionális döntést hozunk.

Úgy döntöttünk, hogy megvesszük a lakást (ezzel nagyjából egy időben pedig lemondtuk a májusra tervezett lagzit (erről itt írtam), mert a vírus nem tette volna lehetővé, hogy pl. a külföldön élő rokonok és barátok el tudjanak jönni) és ezzel megbolygattuk az örökbefogadási folyamatunkat is, hiszen új lakókörnyezet új környezettanulmányt jelent.

Fel is hívtam a Vas megyei Tegyeszt, hogy megtudjam, hogyan működik ennek a folyamata. Akkor még nem volt a kezünkben a határozat, de sejtettük, hogy a költözés idején már készen lesz. Egy költözés mindig szünetelteti az alkalmasságot, hiszen pakolás közben nem érsz rá még egy barátkozási folyamatot is végignyomni. Mivel tudtuk, hogy nekünk bele fog kerülni a határozatunkba, hogy idén még nem vagyunk fogadókészek (erről itt írtam), nem hátráltat a költözés. Idén letudjuk a költözést, 2022.01.01-től pedig izgatottan várjuk a leendő gyerekünk érkezését – immár Szombathelyen.

A költözés és új otthonunk belakása után, amikor meglesz az új lakcímkártyánk is, fel kell majd keresnünk a helyi Tegyeszt egy kérelemmel, amiben kérjük a felülvizsgálatot. Az alapján lesz egy új környezettanulmány, végül pedig kapunk egy módosított alkalmassági határozatot.

A következő részben családi rendezvényekről fogok mesélni – na nem azért, mert addigra hirtelen család leszünk, hanem azért, mert így múlatjuk az időt addig, amíg nem vagyunk család :)

A kiemelt kép forrása: unsplash.com

19670cookie-checkAz útvesztő – Gyermek, aki nem hasonlít a családjára 14. rész