A szívünkhöz a személyiségünktől függően más-más mozgásformák és edzéstípusok állnak közel. Én a csoportos órákat kedvelem, mert szükségem van arra, hogy az edző motiváljon (ráadásul a többiek kitartása is segít) és megmondja, mit csináljak (nem akarok azon gondolkodni, hogy milyen gyakorlatot lenne érdemes elvégeznem). Régen, amikor futni jártam, sosem mentem egyedül, ott is kellett egy társ (például azért, hogy hozzá szólhassak, ha már nagyon untam a kilométereket :)). Ti hogy vagytok ezzel? Ha még nincs határozott elképzelésetek és bevált edzéstípusotok: az edzőnk segítségképpen felsorolja a csoportos edzések tulajdonságait. Szántó Ildikó írása.

Előnyei

Bármilyen motiváció áll is a rendszeres testedzés hátterében, ennek beiktatása az életünkbe mindenképpen előnyös döntés. A legjobb lenne, ha önmagunkban sikerülne győzedelmeskednünk a mozgás ellen szóló érvek felett, de ehhez gyakran húzóerőre van szükség. Többek között ezért is tartom ötletesnek a csoportos edzéseket. Ezekre ugyanis sokszor egyedül érkeznek az emberek, vagy néha egy-egy barátjukkal vagy rokonukkal, de végül egy közösség tagjává válnak, ahol nem csak az edző van rájuk pozitív hatással, hanem a többi résztvevő is.

Ami engem illet, az életem szinte minden területén előnyben részesítem a társas, csoportos tevékenységeket. Természetesen ez a személyiségünktől függ, amely mindig változik. 20 éves fitneszpályafutásom során is jobban kedveltem a csoportos koreográfiákat, fellépéseket, versenyeket, mint az egyéniket. Hangulatosabbnak tartottam azt is, ha sokan voltunk az edzésen, mert egymásra is hatással voltunk és minden lendületesebbé vált. Úgy a legjobb a komfortzónából kilépni, ha közben az ember azért lel némi élvezetet is abban, amit csinál.
Amikor egy csoportos óraadó élvezettel végzi a hivatását, az óra rendszerint a vendégek számára is örömtelibbé és könnyebben átvészelhetővé válik. Amikor valaki kedvetlenül érkezik a terembe, de már az edzés első perceiben mosolyog és látom, hogy elégedetten, fizikailag fáradtan, de lelkileg feltöltődve távozik az órámról, az nagyon jó érzés.

Velem is előfordult, amikor még mások edzéseire jártam, hogy erőt kellett vennem magamon az elinduláshoz. Azonban ahogy meghallottam a jobbnál jobb zenéket, hallottam az edző utasításait és lelkesítő szavait, érzékeltem, hogy mennyire jó együtt végezni a gyakorlatokat a többiekkel, máris megjött a kedvem. A zene önmagában is motiváló erővel bír, ahogy az edző jelenléte és segítsége is, valamint az, hogy mindenki együtt küzd, miközben kikapcsolódik. Megesik, hogy az ember már alig bírja a gyakorlatot, talán meg is állna, de látja, hogy a többiek még erőlködnek, még bírják, ez pedig őt is „doppingolja”, így képes lesz folytatni. Tehát számos előny tulajdonítható a csoportos edzéseknek.

Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő óratípust, valamint oktatót. Ugyanis személyenként változó, hogy kinek mi tetszik, és mi gyakorol rá pozitív változást akár lelkileg, akár testileg. Hatalmas a lehetőségek tárháza nőknek, férfiaknak, fiatalabbaknak, idősebbeknek, csakúgy, mint a különböző egészségügyi problémákkal küzdőknek (az edzések palettáján egyebek között megtalálható az alakformáló, a stretching, a táncos órák, a köredzés, a boksz, a trx, a senior torna, a gerinctréning, a jóga, a bodyart stb.). Lényeges az edző személyisége: egyrészt, hogy szimpatikus legyen, másrészt, hogy tényleg figyeljen oda minden egyes vendégre. Mondja el és mutassa be a gyakorlatok helyes végrehajtását és javítsa ki, ha valaki az egészségére káros módon végzi azt. Mindezt nem mindegy, milyen stílusban teszi, hogy csakis pozitív élményt hagyjon a vendégében.

Forrás: flickr.com

Hátránya

Talán egyetlen negatívumot tudok említeni a csoportos órákkal kapcsolatban, méghozzá azt, hogy a terhelés nem igazán személyre szabott. Azonban ezen is sokat javíthat az edző, ha a különböző gyakorlatoknál felajánl könnyebb és nehezebb lehetőségeket. Abban az esetben, ha valakinek problémája van, egyéb feladatot ad neki. Léteznek bizonyos terhelést alakító-fokozó eszközök, például a lábsúly vagy a megemelt step pad, a különböző tömegű kézi súlyzók, eltérő feszességű gumikötelek, amelyeket mindenki kedvére variálhat. Aki pedig nem bírja az edzést, bármikor pihenhet.

A gyakorlat

Számomra minden általam megtartott óra törődés a vendégeimmel, testedzés és egy jó buli is egyben, amelyet a visszajelzéseket alapul véve ők is hasonlóképpen élnek meg.

A tapasztalataim alapján szívből ajánlom mindenkinek a csoportos órákat, bármely típusról is legyen szó, mert sok mindent nyerhetünk vele: testi-lelki fejlődést, az egészségünk megőrzését és javítását, jó kedvet és barátokat. Remélem, az olvasottak alapján sokan kedvet kapnak a mozgáshoz!

Megnézhettek három videót a Sugár Fitnessben tartott csoportos alakformáló edzésekről itt, itt és itt.

Az eredeti cikk megjelent itt.

7491cookie-checkKözös fejlődés, közös izzadás: csoportos edzés