A szeptember 14-i szemétszedő kocogás kapcsán beszélgettem Radványi Alexandrával, aki az AR Budapest kapitányaként fontos szerepet tölt be a rendezvény szervezésében és koordinálásában. Ezen felül mesélt az adidas Runners megalakulásáról és tevékenységéről, a bázisukról és a plogginggal való kapcsolatukról. Szabó Noémi interjúja.

Egy közös ismerősön (Szántó Ildikó, az egyik kedvenc edzőm, írásait itt olvashatjátok) keresztül ismertem meg Lexit, aki az első pillanattól kezdve segítőkész volt. Meghívott a RunBase-re, hogy ott beszélgethessünk, hiszen akkor láthatom ezt az adidas Runners életében oly fontos helyet.

Szabó Noémi/abitbetter: Megnéztem az adidas Runners honlapját, de továbbra is rengeteg kérdésem van a tevékenységetekkel kapcsolatban. Honnan indult és hogyan ért el Magyarországra az AR?

Radványi Alexandra/AR Budapest: Ez egy nemzetközi kezdeményezés. Egy olyan futóközösség, ami a világ számos nagyvárosában megtalálható, Európán belül például 22 helyen. Magyarországra 2017-ben jutott el az AR gondolata. Ha külföldi fővárosba mész el nyaralni, a legtöbb helyen találsz AR közösséget, és ott is el tudsz menni edzésekre.

SZ.N.: Hogyan zajlott a magyarországi megalakulás? Kik voltak az alapcsapat tagjai?

R.A.: 2017 májusában volt az első közösségi futásunk, de júniustól számoljuk az AR Budapest, mint működő futóközösség létrejöttét. Az alapító csapat két edzőből (Darabos Balázs és Kiss Áron) és egy kapitányból (Debreczeni Dóra) állt.

SZ.N.: Ehhez képest ma már jóval nagyobb a csapat. Mikor és hogyan alakult ki a jelenlegi felállás?

R.A.: Én csatlakoztam következőként, mint edző, 2017 júliusában. Ezután jöttek a többiek, így kibővültünk összesen tíz tagra. Van hét edzőnk és egy jógaoktatónk. Jelenleg két kapitánnyal működik az AR Budapest csapata: miután megnyitottuk a bázist, szükség lett még egy emberre, aki intézi a RunBase-zel kapcsolatos ügyeket, illetve az AR életének mindennapi feladataiba is besegít. Ezután elkezdődött a kiválasztási folyamat, aminek a végeredményeképpen váltottam le a korábbi munkahelyemet. A váltás nem volt éles, hiszen korábban már edzőként dolgoztam az AR-nél, így tudtam, mi zajlik itt, benne voltam az életben és a pezsgésben előtte is, tehát tudtam, hogy mivel kell majd eltöltenem a mindennapjaimat. Azóta RunBase projektmenedzserként és AR csapatkapitányként dolgozom.

SZ.N.: Edzőként már nem is tevékenykedsz?

R.A.: De, ugyanúgy edzőként is. Dórinak is és nekem is vannak óráink – ugyanúgy tartunk edzéseket, mint a többiek.

SZ.N.: Mi a célkitűzése a csapatnak?

R.A.: Fontos kiemelni, hogy ez nem egy futóklub, hanem egy futóközösség, és azoknak hoztuk létre, akik a futáson túl szeretnének együtt bandázni, szeretnék közösen megélni az élet fontos pillanatait. Célunk, hogy itt társakra, barátokra, egy olyan közösségre leljenek a tagjaink, amiben jól érzik magukat és közben nemcsak futni tudnak, hanem rengeteg mindent csinálhatnak együtt ezen kívül is. Mindez működik gyakorlatban is: sokan elmennek együtt nyaralni és különböző futóversenyekre; olyan barátságokat látunk, amik már két éve tartanak.

SZ.N.: Jelenleg a bázisotokon ülünk. Mi történik itt egy átlagos napon, mennyi időt töltötök ezen a helyen?

Forrás: AR Budapest

R.A.: Nagyon fontos pont az AR életében, hogy idén, 2019. július 22-én nyitottuk meg a RunBase-t (Váci út 10-12. – a szerk.), ez a központunk.  Vannak termi edzések, amik itt, a RunBase-en történnek, a futások pedig kint. Külsős helyszínként jelenleg a Margitszigeti Atlétikai Centrumot használjuk, ahol a hétfői kezdő edzések mellett a pro futások vannak. Viszont az órák 90%-a innen, a RunBase-ről indul vagy itt tartjuk.

SZ.N.: Könnyen elérhető, központi helyen van, ami nyilván nem véletlen.

R.A.: Igen, amióta van AR Budapest, azóta próbáltuk megtalálni a megfelelő helyet a Runbase-nek, és végül erre esett a választás. Nagyon jó helyen van, könnyen elérhető innen akár a Margit-sziget, akár a Városliget, akár a rakpart. Így egyszerűen tudunk kialakítani futóútvonalakat. Tehát több szempontból is ideális választásnak bizonyult.

SZ.N.: Hogyan kerül be ide valaki, aki sportolni szeretne? Olyan, mint minden más edzőterem, ahová bérletet kell venni?

R.A.: Nem, sokkal jobb! Teljesen ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Bárki jöhet hozzánk edzeni, csak letölt egy applikációt és azon keresztül regisztrál – ennek a neve adidas Running by Runtastic (korábban Runtastic). Az applikáción belül könnyen megtalálhatók a különböző városokhoz tartozó adidas Runners csoportok – ezekhez szükséges csatlakoznia annak, aki részt szeretne venni valamelyik edzésünkön. Ezután automatikusan látja majd az edzéseket, ahova fel tud regisztrálni. Minden óra férőhelyes, tehát mindegyikhez meg van adva egy bizonyos létszám. Ha az betelt, akkor sajnos arra az edzésre már nem tudnak jelentkezni.

SZ.N.: Nagyon jól hangzik, hogy mindez térítésmentes, de felmerül bennem a kérdés: vajon jár bármi kötelezettséggel, hogy ingyenesen elérhetők az órák?

R.A.: Ha az kötelezettségnek számít, hogy le kell tölteniük egy applikációt…(nevet) Amúgy semmivel!

SZ.N.: Lehetséges az, hogy például én eljövök januárban egy edzésre, aztán kimarad fél év és újra csatlakozom?

R.A.: Persze. Előfordul, hogy valaki elmegy például Erasmusra egy fél évre és utána ugyanúgy folytatja. Vagy akár kimegy külföldre nyaralni és ott megy el egy AR edzésre, hozzánk is szoktak így jönni külföldiek.

Most költözik egy kedves tagunk Londonba és már készül, hogy oda fog járni edzeni. Szoktak ilyeneket mesélni, amit mindig szívesen hallgatunk. Az élménybeszámolókról külön posztokat szoktak írni a Facebook csoportunkba. :)

SZ.N.: Leginkább melyik korosztály jár ide?

R.A.: Nagyon vegyes, mivel bárki csatlakozhat – erre vonatkozóan sincsen kikötés, de azért jellemzően városi, aktív életet élő fiatalok látogatják az óráinkat és egyéb rendezvényeinket.

SZ.N.: Általában milyen napszakban vannak az edzések?

Általános órarend

HÉTFŐ:
06:30-07:30 Morning run
17:00-18:00 Cross training
18:00-19:00 Petraflow yoga
18:30-20:00 Szigeti edzés

KEDD:
06:30-07:30 Funkcionális tréning
07:30-08:30 Stretching
18:00-19:00 Easy run
19:00-20:00 Tempo run

SZERDA:
16:00-17:00 Body shape
17:00-18:00 Petraflow yoga
18:30-19:00 Power run

R.A.: Jelenleg úgy van kiépítve a heti órarendünk, hogy leginkább munka előtt és után vannak edzéseink. A reggeli órákban a legkorábbi 6:30-tól 7:30-ig, délután a legutolsó 18:30-tól 20:00-ig tart. Az órarend nem fix, a termek kihasználtságát folyamatosan monitorozzuk, ami alapján változhat az időbeosztás. Próbáljuk az igényeknek megfelelően kialakítani.

SZ.N.: Az órarenden kívül van más is, amivel motiváljátok a sportolni vágyókat?

R.A.: A futóink közül mindenki megtalálja azokat a típusú edzéseket, ami számára a legmegfelelőbb ahhoz, amit szeretne elérni a jövőben. Mindig próbálunk valami újdonsággal kijönni. Nemrég egy olyan programunk ment – a saját edzéseink mellett -, ahol olyan embereket készítünk fel a 10 km-es távra, akik még soha nem teljesítették azt. Erre készítettünk nekik egy edzéstervet, ami mentén haladunk. A végén közösen egy versenyen vettünk részt, ahol együtt, szinte egymás kezét fogva, egymást segítve futottuk le a távot.

Szerencsésnek érzem a helyzetünket, mivel nemzetközi futóközösség révén sokszor van arra lehetőségünk, hogy külföldi versenyeken vehessünk részt. A futóink sokszor kapnak arra lehetőséget, hogy egy-egy nemzetközi versenyre nyerhessenek nevezéseket – ezzel is motiválva őket. Az elmúlt időszakban így jutottak el sokan a futóink közül Varsóba, Berlinbe, Londonba, Milánóba és még sorolhatnám. Az edzőkkel mi is sokszor kísérjük el a futókat egy-egy ilyen versenyre. Én is voltam már Varsóban és Berlinben, illetve október első hetében voltam Sao Paulo-ban, ami hatalmas élmény volt!

Általános órarend

CSÜTÖRTÖK:
18:00-19:00 Easy run
18:30-20:00 Pro run
19:00-20:00 Stretching

PÉNTEK:
07:00-08:00 Easy run
17:00-18:00 Core
18:00-19:00 Hiit

SZOMBAT:
08:30-10:00 Szombati hosszú

SZ.N.: Mostanában sokat olvashatunk az adidas műanyagszennyezés elleni kampányáról és az új, környezetbarát gyártástechnológiájáról.

R.A.: Az adidas-nak nagyon nagy szívügye az újrahasznosított termékekből gyártott ruházat és cipő. Most több olyan cipőt is piacra dobtak, aminek nagy része újrahasznosított műanyagból készült, melyeket az óceánból szedtek össze. 2024-re az a tervük, hogy minden terméküket újrahasznosított anyagokból fogják legyártani.

SZ.N.: Hogyan kerültetek a szeptember 14-i plogging szervezői közé?

R.A.: Megkeresett minket a Telekom, hogy szeretne egy ilyen rendezvényt csinálni, és szeretné, ha a szakmai részben segítenénk nekik. Számunkra ez egy kiemelten fontos ügy, számunkra sem volt idegen ez a rendezvény, nekünk is volt már korábban plogging futásunk. :) Tavaly és idén júniusban került megrendezésre az adidas által a Run For The Oceans nevű kezdeményezés, ahol futással tudtak a különböző adidas Runners közösségek pénzt gyűjteni jótékony szervezetek számára, akik az óceán szennyezése ellen harcolnak. Ezért nem is volt kérdés, hogy elvállaljuk-e.

SZ.N.: Tehát tartottatok már szemétszedő kocogást…

R.A.: Igen, az első plogging futásunk 2018-ban volt. Egy nemzetközi kezdeményezés, a Parley (Parley for the Oceans, környezetvédelmi szervezet és globális együttműködési hálózat az óceánok megmentéséért – a szerk.) keretén belül a város több pontján szedtünk futás közben szemetet, közel két héten át. Ploggingoltunk a Városligetben, a rakparton és a belvárosban is.

SZ.N.: Ha jól értem, ilyenkor egyébként is mentetek volna egy futóedzésre, csak azt összekötöttétek a szemétszedéssel.

R.A.: Is-is. Voltak külön emiatt rendezett edzések, illetve a hagyományos edzéseink közül is többet átalakítottunk abban az időszakban szemétszedő futássá.

SZ.N.: Örömmel hallom, hogy milyen sokan érdeklődnek a plogging iránt!

R.A.: Mi is nagyon örültünk ennek! Az emberek nagyon szerették ezeket a futásokat, hiszen ez egy nemes ügy, sokan csatlakoztak hozzánk pont emiatt. Remélem, a jövőben is lehetőségünk lesz hasonló ügyek mellett kiállni!

Lexi egy barátságos, életvidám és pörgős lány, aki egyből barátként fogadott és kellő szakmai felkészültséggel válaszolt a kérdéseimre, így egy nagyon hasznos és kellemes beszélgetésben volt részem, melynek már a közepén eldöntöttem, hogy amint időm engedi, azonnal ellátogatok egy edzésükre – a jövőben pedig többre is!

12990cookie-check„Fontos kiemelni, hogy az AR nem egy futóklub, ez egy nemzetközi közösség” – interjú Radványi Alexandrával, az adidas Runners Budapest egyik kapitányával